Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Държавният бюджет беше сбъркан изначално и умишлено

Снимка: БГНЕС

Според президента Росен Плевнелиев бюджетът е бил нарочно сбъркан. Това прави неговата актуализация още по-необходима, заяви държавният глава:

Истините за цифрите в държавата не бяха казани в началото на годината, а бяха сгрешени съзнателно. И днес ние не правим нищо повече, освен да кажем истината на народа. Истината за приходите, които съзнателно бяха планирани 2 милиарда повече, но нямаше как да се случат; истината за разходите, които съзнателно на база на високите приходи, които съзнателно ясно нямаше да се случат, бяха планирани с 2 милиарда отгоре. Но разходите, разбира се, се случиха, т.е. вие удобно си планирате повече приходи, за да може удобно да похарчите много повече разходи. Служебното правителство има една-единствена функция то трябва да бъде честно към народа, да каже истината за цифрите и фактите. Разбира се, в парламента ще има дебати, там ще се прецени в каква степен да се вземе нов дълг, в каква степен да се подкрепи финансовата система, как да се разпределят разходите, но ще ви дам само два примера, които за мен са много, много, много показателни. В началото на годината се прави Закон за МВР. Излизат и обещават на 60 хиляди служители в МВР по-големи заплати и допълнителни бонуси. Това нещо струва 160 милиона лева. Е, няма един лев в бюджета. Няма един лев в бюджета! Кой е честен с българския народ? Няма как да приемем факта, че ноември и декември служителите на МВР ще останат без заплати. Следователно бюджетът трябва да се актуализира.

Президентът смята, че последна дума за актуализацията на бюджета трябва да има бъдещото правителство, но, както се изрази той, служебният кабинет не може да чака и само да прави избори.

Премиерът Георги Близнашки се надява до утре работодателите и синдикатите да се запознаят с планираната актуализация на бюджета и да се проведе Тристранният съвет за нейното обсъждане. По-рано организациите обявиха, че няма да участват в съвета, защото проектът не е оповестен навреме.

Аз се надявам, че до понеделник те ще размислят и ще седнат на масата, за да обсъдят нещата в подробности. Мисля, че на предходното, на едно от първите заседания на Тристранния съвет се стигна до консенсуса, че актуализацията на бюджета е неизбежна. Така че аз очаквам и работодателите, и синдикатите да седнат заедно и да се уточнят по подробностите. Ние сме подготвили един проект, по който в крайна сметка ще се произнесе следващото НС. Това беше наш дълг и ние го изпълнихме, колкото и да е неприятна тази история да съобщаваш лоши новини на обществеността. След тези избори трябва да имаме изключително силно политическо правителство, защото необходимите реформи се отлагат твърде дълго време, а решенията просто се носят във въздуха и не може да се отлага повече. Ние не можем да си позволим още една година размотаване под формата на квазиекспертни правителства. Нужно е силно политическо правителство, което да запретне ръкави и да ускори реформите, защото в противен случай ще продължим да тънем в посткомунистическото блато, каза Георги Близнашки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!