Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ключовите икономически аспекти на споразумението между ЕС и Украйна ще влязат в сила през 2016-а

Най-важните икономически аспекти на споразумението за асоцииране между Европейския съюз и Украйна, в това число и създаването на зона за свободна търговия, няма да влязат в сила преди края на 2015-а година.

Съветът по общи въпроси на Европейския съюз днес взе решение предварителното прилагане на споразумението в тези сфери да бъде отложено до 1-и януари 2016-а година. Договореност в тази посока беше постигната неотдавна между представители на Евросъюза и Русия - с цел междувременно да се намерят отговори за евентуалните търговско икономически проблеми, които безпокоят руската страна.

Още от 1-и ноември тази година обаче започват да действат текстовете от споразумението, свързани с правосъдието, сигурността, гражданските свободи, борбата с престъпността и корупцията. Предвижда се и сътрудничество в широк кръг финансови и икономически сфери, което постепенно да доближи законодателството в Украйна до европейските норми.

От Съвета по общи въпроси съобщават още, че е представено и предложение за удължаване на срока на търговските преференции за Украйна до края на 2015-а година. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!