Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицеадмирал Николов: Не отделяме достатъчно средства за сигурност и отбрана

Снимка: ВМС

Следващата година няма да бъде по-лека за армията и военноморските сили от тази. Това заяви във Варна вицеадмирал Румен Николов - началник на отбраната. Той допълни, че се надява плановете да се реализират, макар че не среща подкрепа от цялото служебно правителство относно финансирането:

Това, което искаме, е 1,5 от брутния вътрешен продукт, но многократно съм заявявал, че това не е от толкова значение. И в разговорите, които имах с министър Щонов преди няколко дни, казах, че зависи от това какъв е ръстът на икономиката, тъй като в света няма цени, които да са с процент от брутния вътрешен продукт, а навсякъде са долари, евро или някаква валута. Именно затова се надявам наистина да бъдат увеличени средствата, независимо, че има и други нужди, но трябва да бъдем реалисти. В съвременната обстановка може би сме единствените в региона, а може би и на по-широк спектър, които не отделяме достатъчно внимание за сектора "Сигурност", за сектор "Отбрана" и дано това не се окаже решаващо в определени по-тежки моменти.
 
Вицеадмирал Николов присъства на откриването на новата учебна година във Висшето Военноморско училище "Никола Вапцаров", където бяха открити два нови кабинета - за морско дело, както и лаборатория за превенция и преодоляване на последствията от нефтени разливи и аварии в морския транспорт.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!