Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

20 гробни структури са проучени в село Балей

3
Снимка: Полина Тодорова

20 гробни структури са проучени от некропола във видинското село Балей по време на археологическите разкопки през септември. Разкопките са финансирани от Министерството на културата. В екипа, който проучва обекта за пета поредна година, участват учени от Археологическия институт с музей при БАН и Регионалния исторически музей във Видин. За находките край Балей съобщи Георги Иванов, ръководител на екипа.

"Успяхме да проучим около 20-ина гробни структури. Това представляват урни, копани в земята, които съхраняват кремираните останки на древните хора. Около тях са разполагани керамични съдове и гробни дарове. Всички те ще бъдат реставрирани и ще бъдат изложени в Историческия музей във Видин."


Находките в Балей са от около 1 600-1 100 година преди Христа, казаха археолози. Периодът се отнася за късната бронзова- ранно желязна епоха. Археологическата култура на пратракийското племе, обитавало този район, е като на  населението по долината на Дунав- югозападна Румъния, Източна Сърбия и Северозападна България.Галерия

Вижте още

Вечерни концерти и тематични събития в програмата на Ботеви дни 2020

Редица тематични събития и вечерни концерти  ще бъдат организирани  в рамките на Ботеви дни. Това стана ясно от проведеното първо заседание на Ботевския организационен комитет, съобщават от Община Враца. По време на срещата членовете на комитета участваха в изготвянето на програмата, посветена на 144-та годишнина от подвига на Христо..

публикувано на 27.02.20 в 12:49
Областният медицински съвет във Враца заседава днес

Болницата в Бяла Слатина има готовност да приема болни от коронавирус

Областният медицински съвет във Враца заседава днес. На заседанието стана ясно, че са предприети всички нужни мерки срещу заразата от коронавирус. Областният управител Малина Николова съобщи, че в страната ни още не е установен и доказан случай на заразен и болен от вируса COVID-19, като в същото време увери, че властите работят по..

публикувано на 27.02.20 в 12:24

От БСП-Видин сигнализират за разрушаване на паметник на културата

Граждани на Видин са подали сигнал до групата общински съветници на БСП, че разширяване на строителна борса на ул. "Редута" е разрушило част от защитната стена "Землен вал и деветте редута"- паметник на културата с национално значение. "В началото на месеца сигнализирахме областната администрация, за да се извърши проверка" , съобщи общинският съветник..

публикувано на 27.02.20 в 11:07

Ученици от Белоградчик участваха в състезание по английски език

9 ученици от СУ "Христо Ботев" в Белоградчик участваха в Десетото национално състезание по правопис на английски език Spelling Вee- традиционно американско състезание, в което участниците спелуват, т.е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Училищният кръг е първият етап от надпреварата, който се провежда от 22 февруари до 02..

публикувано на 27.02.20 в 11:03

Чужденец е задържан за предложен подкуп на полицай във Видинско

В полицията в Кула е образувано бързо производство за предложен подкуп на полицейски служител, съобщават от ОД на МВР- Видин.  На 26 февруари, около 14.10 часа в района на разклона за село Срацимирово, екип от двама пътни полицаи спрял за проверка лек автомобил "Фолксваген Голф" със старозагорска регистрация, движещ се в посока Видин. Колата шофирал..

публикувано на 27.02.20 в 10:02

Час по родоучение в Белоградчик

В салона на НЧ "Развитие 1893г." в Белоградчик ще се проведе Час по родоучение. Това е поредната среща на учениците от Белоградчик с д-р Искрен Красимиров. Тя е част от Програмата за интерактивно обучение в рамките на един учебен час  - "РОДОУЧЕНИЕ".  Програмата се представя като патриотично филмово – театрално шоу и има възпитателен характер. В..

публикувано на 27.02.20 в 10:00

80-годишен почина след пожар в сухи треви

В полицията в Оряхово е получено съобщение за обгоряло лице в село Войводово, община Мизия. На място е установено, че  80-годишен мъж запалил сухи треви до имота си и в опита са за изгаси пламъците получил изгаряния, от които  починал. За още един пожар в сухи треви съобщават от пресцентъра на МВР-Враца. Жител на град Враца е заявил, че запалил сухи..

публикувано на 27.02.20 в 09:54