Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 октомври 2014 година

Снимка: Полина Тодорова

Днес е ден за траур в памет на жертвите на трагичния инцидент в завода за боеприпаси в Горни Лом. Знамената на учрежденията са спуснати наполовина. Публичните прояви започваха със съболезнования към близките на загиналите. В храмовете са отслужени заупокойни молитви.

15 следователи в седем екипа разследват причините за взрива в предприятието за боеприпаси в Горни Лом. Четири от екипите работят теренно в района на взрива. Другите три са мобилни и провеждат разпити. Единият е в София, другият във  Видин. Третият е в Горни Лом и провежда разпити на хора, които са на работа в предприятието.
Към момента основната версия е, че става въпрос за много голяма човешка грешка,  чийто извършител не е отделно лице, а е причинена от повече хора. Теренните следователи са под ръководството на Андрей Цветанов от Националната следствена служба.

Две дела са образувани срещу загиналия директор на завода в Горни Лом. Девет наказателни дела срещу завода за боеприпаси са разгледани и решени в Административен съд - Видин от 2007 г. до 2014 г. Само две от тях са за неспазване на безопасни и здравословни условия на труд, каза за Радио ВИДИН Даниела Пинтова, секретар на Административния съд.  
 В Административния съд във Видин предстои разглеждането на две дела против Наказателни постановления за наложена глоба, в размер на по 1000 лв. от Началника на Районно управление "Полиция" - Белоградчик на директора на завода в Горни Лом, който загина при взрива на първи октомври. Едното е във връзка с направен отказ за достъп до участък утилизация. Второто наказателно постановление, е за непредставено валидно предварително съгласие от Главна Дирекция "Национална полиция" - София за извършена доставка на противопехотни мини от Гърция до завода.

Извънредно заседание на Общинския съвет се проведе в община Чупрене, на чиято територията е село Горни  Лом. На сайта на общината е публикуван списъкът с имената на загиналите при инцидента, обявена е и дарителската сметка в помощ на семействата им.
С по 2 500 лева ще бъдат подпомогнати семействата на четиримата загинали, които са от община Чупрене. "Ще направим всичко, което можем", каза председателят на Общинския съвет Богомил Станков след проведеното днес извънредно заседание.

В катедралния храм на Видин "Свети Димитър" е отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите и за духовна подкрепа на близките. Областният управител на Видин Кръстьо Спасов изпрати съболезнователни телеграми до семействата на загиналите работници във фабриката в Горни Лом. Утре- 4 октомври, с благословението на НВП Видински митрополит Дометиан в село Горни Лом ще бъде отслужена панихида. Заупокойната молитва ще бъде оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и духовници от епархията в 13:00 ч. на площада на селото.

Близките на загиналите шестима работници в завода в Горни Лом, които са от Монтана, да бъдат подпомогнати с 2000 лева- това ще предложи на общинския съвет кметът на Монтана Златко Живков. "Шестима са загиналите от Монтана. Ще предложа на Общинския съвет една финансова подкрепа за близките на загиналите в размер на 2000 лева. Не вярвам някой да е против. Имаме редовна сесия през октомври. Обещах, че ще има помощ и за погребалната церемония, колкото и да е условно и да не знам какво точно значи това при тези обстоятелства. Надявам се институциите да си свършат работата за установяване на причините за инцидента"- обясни кметът на Монтана.   

Семействата от Чипровци на загиналите работници в Горни Лом при взрива в завода за боеприпаси са притеснени от липсата на информация с каква церемония ще изпратят своите близки. Трагично загиналите са Пламен Петков, на 48 г., Петко Иванов, на 59 г. и Красимир Георгиев, на 56 г. Това са хора във възраст, в която трудно се намира работа, и затова са приемали да работят в завод, където постоянно има текучество. Това каза за радио ВИДИН кметът на Чипровци Анатоли Първанов. "Хората искат да направят погребение, но поради липса на смъртни актове църквата отказва да извърши необходимите ритуали. При липсата им хората се водят безследно изчезнали, а не мъртви и се получава тази аномалия"- каза кметът на Чипровци. Анатоли Първанов каза, че общината ще окаже всякакво съдействие  на семействата на загиналите.
 
10 души от Белоградчик са работели в завода в Горни Лом и в злополучния ден на взрива е трябвало да се яват за нощна смяна. Един от тях, 22-годишният Желязко Кертин, разказва пред Иванка Петрова за работата във фабриката: "На 3 смени сме работили. Първата е от 6:30 до 14:30, втората е от 14:30 до 22:30 и нощната е от 22:30 до 6:30 сутринта. Ние тръгваме от Белоградчик, на портала ни проверяват. Инструкции не са ни провеждани, стигаме, предаваме си смяната с колегите, подписваме се в книга, която е за инструктаж, но лично инструктаж не са ни провеждали, нито веднъж, само като ни назначиха, и това си беше"- каза за условията на работа Желязко Кертин.

Сред оцелелите, но заради това, че е напуснал в деня на взрива, е Милен Стайков от Монтана. Всички загинали са от неговата смяна: "Най-вероятно това, което е станало, е от искра, тротила не може да причини такъв взрив... Нищо не е останало от тяха. Познавам всички, които не са между живите- всички са от моята смяна... За август съм взел 216 лева, другите колеги- по 250 лева... Отрова, смард- това е...тежки условия... като във всеки завод..."- каза "късметлията" пред Любо Андреев.

Община Видин възнамерява да поеме дългосрочен дълг в размер на 1 млн. и 87 хил. лева от Фонда за органите на местно самоуправление в България - ФЛАГ. Това беше съобщено на обществено обсъждане с видинското гражданство от инж. Борислав Борисов, началник отдел "Екология" в община Видин. Той представи техническите характеристики на проекта "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците" във Видин. Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие, а съфинансирането от общината е в размера на заема който ще бъде изтеглен, тъй като не разполагат с подобна сума, обясни главният счетоводител в общината Ирена Горанова.

Община Видин е получила днес средства за работата по Водния цикъл в размер на 1 милион и 900 хиляди лв, съобщи заместник- кметът Добромир Дилов. Той каза, че парите веднага са преведени на фирмата-изпълнител на водопроводната и канализационна мрежа, която се рехабилитира по проекта. Дилов обясни, че при разговор с представител на фирмата е получил уверението, че след възстановяване на плащанията тя ще съсредоточи целия си ресурс и до около два месеца ще приключи с дейностите. Междувременно в общината е пристигнало и писмо от Агенцията по обществени поръчки, с което се одобрява удължаването на срока за строежа на пречиствателната станция със 132 дни. Очаква съгласието на екоминистерството за удължаването на срока и на двата обекта по проекта "Рехабилитиране и разширяване на водоснабдителната и канализационна система във Видин".
   
Без напрежение днес преминаха консултациите за разпределение на местата в допълнителните секционни избирателни комисии на територията на община Враца, които ще бъдат разкрити на извънредните парламентарни избори в неделя. Преговорите се проведоха при кмета Николай Иванов, съобщиха от пресслужбата на община Враца. По време на разговорите стана ясно, че 6 нови СИК ще бъдат отворени за удобство на хората при гласуването в неделя. Те ще бъдат в: Дома за стари хора "Зора", МБАЛ "Христо Ботев", затвора, в Комплексен онкологичен център, Специализираната болница за пневмо-фтизиатрични заболявания и ареста.

249 избирателни секции, от които 8 подвижни, са сформирани в област Видин за предсрочните парламентарни изборите в неделя. Избирателите са 96 506 по данни към началното на октомври. В 10 населени места от областта няма да има избирателни секции. От общините е осигурен превоз за избирателите до съседни населени места, където да упражнят правото си на вот.

В Белоградчик завършиха строително-ремотни работи по отсечката, която свързва ул. "Княз Борис І" и бул. "Съединение". Подменени са амортизираните тротоарни плочки на стъпалата и площадките по протежение на отсечката, свързваща двете улици. Стъпалата са бетонирани и облицовани с цветни тротоарни плочки, изграден е парапет, поставени са нови кошчета за отпадъци. Оформена е вертикална планировка чрез терасиране с декоративни кашпи, с ниска храстовидна разтителност, цветни и зелени алеи. Обектът е изграден със средства  на Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда на стойност 10 хиляди лева.

Кадастрална карта и регистри на недвижимите имоти се изработват в Ново село. Задачата е възложена и финансирана от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Тя включва геодезически заснемания на имоти и сгради, анкетиране на собственици и събиране на данни за собственост на имотите. Изработването на новите планове е безплатно за населението, но ако не се дадат сведения за действителното положение сега, в новите карта и регистри ще се отразят сведенията от сега действащите регистри. Тогава процедурата за актуализация става продължителна. До 30 дни след обявяването на приетите карти в Държавен вестник могат да се направят възражения пред Службата по геодезия, картография и кадастър в гр. Видин. До 30 дни след обнародването на заповедта за одобряване на кадастралните карта и регистри в Държавен вестник може да се обжалва пред Административния съд във Видин.

Частно СОУ "Свети Георги"- София инициира дарителска кампания сред родители, за да подпомогнат нуждаещи се семейства в Мизия. От частното училище в София са осигурили детско обзавеждане, матраци, електроуреди, дрехи и обувки. Даренията ще бъдат раздадени в понеделник, в 12.30 часа в общинския клуб в Мизия. Ще има импровизиран празник за децата на пострадалите от наводнението. Техните връстници от София ще пристигнат с автобус и ще ги изненадат с някакъв подарък, който сами са изработили. На свой ред децата от Мизия ще им разкажат какво се е случило с техните домове. Освен ученици от столицата, с коли в Мизия ще пристигнат и техни родители, каза за Радио ВИДИН Лили Рашкова, управител на Фондация БАРАКА от Козлодуй, която координира събитието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Запалени стърнища край село Калина предизвикаха голям пожар в земеделски земи

Пожар бушува в землището на община Брегово . Огънят е тръгнал от запалени стърнища около село Калина, каза за Радио Видин кметът на община Брегово Илиян Бърсанов.  "Земеделски земи са, стърнища. На място има два пожарни автомобила, в началото пожарът е бил близо до последните къщи в Калина, но пожарникарите са го ограничили... Прехвърлил се е през..

публикувано на 29.07.24 в 19:30

Снимката на 29 юли 2024 година

До 31 октомври п родължава приемът на Заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление .  Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов. Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за кабинет на представители..

публикувано на 29.07.24 в 18:15

Връчени са изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй"

Изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй" – пети и шести енергоблок и Хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, бяха връчени на изпълнителния директор на централата Иван Андреев от председателя на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски. Те не са ограничени със срок в..

публикувано на 29.07.24 в 17:49

Кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С провеждат във Видин

Регионална здравна инспекция /РЗИ/ Видин организира кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С на желаещи лица. Изследванията ще се проведат в периода от днес, 29 юли, до 2 август,  петък в сградата на РЗИ - Видин в работното време на инспекцията. Кампанията е във Връзка със Световния ден за борба с хепатита, който отбелязваме на 28 юли...

публикувано на 29.07.24 в 14:43

Над 8000 заявления за помощи за отопление са подадени в област Видин

Продължава приемът на Заявления-деклереции за отпускане на целева помощ за отопление. Документи се приемат до 31 октомври, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов: "Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин. От тях заповеди за отпускане са издадени на 4107 лица и семейства, заповедите..

публикувано на 29.07.24 в 14:37

Два пожара горяха в село Воднянци

На четири сигнала за пожари в областния град са реагирали видинските огнеборци през изминалото денонощие, съобщават от ОД на МВР-Видин. Гасени са запалени сухи треви и отпадъци, няма материални щети.   В съботния ден  след постъпил сигнал в 12.27 часа, огнеборците гасили пожар в частен имот в с. Воднянци . Пламъците унищожили 30 кв.м от..

публикувано на 29.07.24 в 11:49

Деца от Вършец ще нарисуват най-дългата рисунка на асфалт

Най-дългата рисунка на асфалт в област Монтана  ще нарисуват децата от Вършец следващата неделя. В три последователни дни ще се проведе Фестивал на забавленията, като част от проявите, посветени на „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" За първи път, по повод „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" във Вършец, се..

публикувано на 29.07.24 в 11:33