Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпитаха трима заподозрени за изборна търговия в Бургаско, 60 сигнала за нарушения има в Благоевград

| обновено на 05.10.14 в 18:25
Снимка: Анжела Каменова


Трима криминално проявени са били задържани за разпит и след това освободени във връзка с изборна търговия в Бургас и созополското село Росен. Това са Николай Мечков, Петър Биберов-Кюфтето и Тихомир Георгиев, известен като Джейса. Мечков и Биберов са заловени при опит да изтъргуват уговорени гласове, а Тихомир Георгиев е арестуван в село Росен, като при обиск в къщата му е намерен списък с избиратели.

В по-малките селища на областта не се забелязва полицейско присъствие, за разлика от общинските центрове.

60 сигнала за нарушение на правилата в изборния ден са подадени до 13.00 часа в РИК - Благоевград. Първите жалби успяха да изпреварят с един час дори началото на изборния ден. До 13.00 часа те набъбнаха на 60 на фона на ниска избирателна активност за областта, малко над 20 процента. Повечето от сигналите за нарушения в деня на вота са свързани с наличие на агитационни материали в недопустима близост до избирателните секции. Часове наред в една от най оживените улици в областния център, кръстовището пред трето основно училище, билборд продължава да излъчва послания на два от политическите субекта, участващи в изборите.

Нова мода за политическа агитация в изборния ден констатира РИК. Върху цветни квадрати са изписани номера на бюлетини, а самите те са залепени на земята, по тротоари и площадни пространства в непосредствена близост до места за гласуване. По сигнали, внесени в комисията, служители на Община Благоевград отстраниха предизборни плакати пред и в училищни дворове. Председателят на Общинския съвет в Белица е отстранен като член на СИК, защото няма право на това. 

Над 15  са сигналите за купуване на гласове в Пазарджик . Девет от тях вече са предадени на прокуратурата, останалите ще бъдат обработени до 48 часа. От РИК - Пазарджик съобщиха, че член на 87-а секция е отстранен, тъй като се е оказало, че е кандидат за депутат и е на пето място в депутатската листа. От партията, която е посочила за свой член кандидат-депутата заявиха, че те не се знаели за това. И още един член на СИК е отстранен - в Белово. Там двама братя от различни партии са били член и секретар в една и съща комисия, което според закона е недопустимо. 
Източници на "Хоризонт" съобщават, че в родопската част на Пазарджишка област се прилага контролиран преференциален  код. Хората от определена улица трябва да гласуват с по две, три цифри преференция, в която естествено анулира този нов вот, но не и вота за партията. За този експеримент, който ще се потвърди или ще се отрече към 19 часа, говори социологът Илия Джамбазов:
Това нещо е от рода на индийските нишки, само че индийската нишка не е сега отвън да я проследиш, а тези, които броят бюлетините и стоят вътре, влез и ще го видиш. Ако селото е малко, само една партия може да вземе всичко и да направи каквото реши.
Почти всички жители на ромския квартал "Изток" в Кюстендил са готови да продадат гласовете си и не крият това. Според съобщение на местната полиция снощи в квартал "Изток" са задържани няколко души заради притежание и търговия с акцизни стоки - алкохол и цигари. Полицейската проверка не е била свързана с нарушения на изборното законодателство, твърдят от МВР. Според местни медии обаче акцията е свързана с пресичане на опити за купуване на гласове. 

Втори сигнал за нарушение в изборния ден е постъпил в РИК - Шумен. В сигнала се посочва, че партиен клуб е отворил врати, макар че това е недопустимо в изборния ден. Според членовете на РИК партийният клуб се намира на по-малко разстояние от определеното по закон до СИК, където гласуват хората от общината. В момента сигналът се проверява.

Открита е техническа грешка, довела до погрешна номерация в списъка с имената и номерата на кандидатите в една от листите в Разградския избирателен регион. Двама от кандидатите са изписани под един и същи номер, в резултат на което е погрешна номерацията и на следващите кандидати в тази листа. Районната избирателна комисия излезе с решение техническата грешка да бъде поправена, като всеки кандидат получи съответстващия пореден номер.

Четири сигнала са постъпили в Районната избирателна комисия в Смолян за агитация около секции в Доспат и Чепеларе.

Три сигнала и една жалба са подадени в Районната избирателна комисия в Ловеч от началото на изборния ден. Сигналите са за разпръснати агитационни материали и накъсани предизборни плакати в Ловеч. Жалбата е подадена от една от политическите партии, че в сайта на РИК не е публикуван списъкът с представителите й в секциите. По сигналите не са констатирани нарушения, а от РИК са отстранили пропуска си в сайта. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!