Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Симеонов: "Ако нивото на избирателна активност се запази, тя ще е най-ниска през най-новата ни политическа история"

Снимка: Радио ВИДИН


19,2 % бе избирателната активност в страната към 12 часа, гласували бяха малко под 1 400 00 българи. Активността не е висока, съизмеримо с парламентарните избори през 2013 гдина, но е по-висока от изборите за Европарламент. Това каза за Радио ВИДИН социологът от "Галъп интернешънъл" - Първан Симеонов:

"Тази активност е с около 3 пункта по-ниска от измерената в 12 часа на 12 май 2013 година, когато бяха предишните парламентарни избори, но е по-висока от активността на европейските избори преди няколко месеца, макар и не с много- тогава отчетената активност е била 17 на сто."

Според социолога няма основание да се очаква по-висока избирателна активност, заради "скучната" кампания, но все пак трябва да се гласува:

"Едно по-широко гласуване ще направи и резултата на изборите по-легитимен и по-обществено приемлив, защото след изборите започва сметката- това народно събрание с колко точно от гласовете на българите е избрано. Каквато и да е активността обаче, няма да е толкова ниска на фона на реално пребиваващите в страната избиратели, които са около 5 500 000. От друга страна, ако върви с тези темпове, тази активност ще е най-ниската в най-новата ни политическа история."

Обчайно към края на изборния ден избирателната активност се повишава, смята социологът. Към обяд все още до урните не са отишли масово най-младите избиратели /18-25 години/, най-активни са били гласоподавателите над 65 години, както и избирателите в по-малките населени места. 47 % от гласувалите са заявили, че са дали преференциален вот.

"Това е по-висок дял от гласувалите преференциално в европейските избори, очевидно преференцията се утвърждава."

Първан Симеонов посочи и каква е ролята на медиите и на социологическите агенции по време на избори:

"Ролята на медиите и на социологическите агенции по време на избори се пресича на едно място- максималната информираност на хората за хода на изборния процес. Медиите имат инструменти и да осветляват порочни практики. За момента социологическите агенции не регистрират това като проблеми, с които се сбълскват анкетьорите. Понякога медиите имат и предимството да бъдат на много повече места- социологическите агенции не правят екзит пол в чужбина, докато медиите следят изборния процес и там. На още едно място се съчетава ролята на медиите и социолозите- при опита за повишаване на политическата култура на хората и начина, по който четат социологическите данни. Изборният ден ни забранява да казваме кой пред кого е, но пък това ни дава възможност да казваме как да се четат социологическите данни, защо тенденциите са по-важни от конкретните числа, защо социологията е в услуга на обществото, защо методът екзит пол е изключително прецизен. Очаква се нашият екзит пол да достигне до 12 хиляди души- това е доста голяма извадка, даваща възможност за прецизност. След това ще започнем паралелното броене, което ще даде резултати часове, дори дни преди официалните резултати на ЦИК. Точно в този ден социологическите агенции, в сътрудничество с медиите, каквото е Българското национално радио, като основна водеща обществена медиа, всъщност са едни от най-полезните в страната!"  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Полицията задържа мъж от село Търнава заради фалшиви банкноти

Мъж на 31 години от врачанското село Търнава е задържан, след като заплатил с фалшиви банкноти . Сигнал за измамата е подаден от жител на с. Михайлово  на 14 юли . Той съобщил, че същия ден  малолетният му син е продал мотопет на непознат за сумата от 800 лева (банкноти с номинал по 100 лв.). Мъжът разбрал по-късно, че парите са фалшиви...

публикувано на 15.07.24 в 11:13

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана вчера в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния..

публикувано на 15.07.24 в 10:08