Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ББЦ иска правителство да бъде излъчено още с първия мандат

| обновено на 06.10.14 в 18:19
Снимка: БГНЕС

"България без цензура" настоя правителство да бъде излъчено още с първия мандат. Лидерът на партията Николай Бареков се обяви за широко, проевропейско мнозинство с ясна политическа отговорност и ясна подкрепа по групи. Според него народът очаква голямо консенсусно управление.

Всяка от тези осем групи в парламента трябва да реши сама за себе си иска ли да участва в такъв широк формат. Това не означава непременно, че всяка група трябва да има министри и премиери. Може да се участва в такъв формат и с гласовете в Народното събрание и дори като поемеш ролята на конструктивна опозиция, каза той.

Такова правителство, дори с мандата на ГЕРБ, трябва да бъде без партийните лидери, за да го приеме обществото, смята Бареков. Той беше категоричен, че в новото мнозинство изключва антиевропейски партии. 

Това правителство трябва да изключва ДПС. ДПС трябва да излезе в опозиция и по резултатите виждам, че БСП в момента има много по-сериозни вътрешни проблеми за решаване и не е време в момента социалистите да мислят за управлението на страната, обясни лидерът на "България без цензура".

Победител на тези избори няма. Има големи губещи, каза Бареков. "България без цензура" излъчва работна група за преговори за съставяне на ново правителство. В групата не влиза лидерът на "България без цензура", а Светлин Танчев и коалиционните партньори Румен Йончев, Кънчо Филипов и Драгомир Стефанов. Бареков заяви, че тази седмица ще реши дали ще напусне Европейския парламент. Със сигурност няма да се кандидатирам за министър-председател, министър или заместник-министър, допълни Бареков и призна, че ГЕРБ имат много успешни кметове, които биха могли да поемат поста премиер.

Според Николай Бареков с поведението си през последната година политическите лидери са разочаровали всички хора и затова в новия кабинет не трябва да присъстват партийните водачи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!