Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 2500 българи гласуваха в Италия

Гласуването се проведе в 8 секции в градовете Милано, Рим, Неапол, Кастеламаре ди Стабия, Чезена и Римини. Италианските медии отбелязват, че изборите печели ГЕРБ, но ще е трудно да се сформира правителство.

Гласуването в българските секции премина спокойно и нормално, като се отчита интерес 2-3 пъти по-висок от вота за Европейски парламент през месец май. Медиите на Апенините отбелязват, че изборите печели партия ГЕРБ, но ще е трудно да се сформира правителство поради липсата на мнозинство и как лидерът на партията и бивш премиер Бойко Борисов е готов да направи коалиция с всички останали партии, които ще влязат в парламента, освен с ДПС.

Обръща се внимание на ниската избирателна активност. В тази връзка се посочва, че ситуацията в страната е тревожна заради поскъпването на живота, корупцията и организираната престъпност. Освен това, средната заплата от 400 евро на месец и 140 евро пенсия са в контраст с високите цени на хранителните продукти и енергийните ресурси, близки до тези в Западна Европа. Обръща се внимание и на повишаването на цената на тока с 10%, което вече тежи на семейния бюджет, както и на възможността Русия да прекрати подаването на газ към България заради кризата между Москва и ЕС, породена от украинския конфликт.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!