Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се жертвите на трафик на хора във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания расте броят на хората, докарани в страната от престъпни групи, за да бъдат подложени на трудова и сексуална експлоатация. Много от тях са от Източна Европа. 

Международната благотворителна организация "Армия на спасението" съобщи, че е помогнала на повече от 1800 жертви на трафик на хора в Англия и Уелс през последните три години. Но за първи път през миналата година случаите на хора, принуждавани да работят при тежки условия, са били повече от случаите на сексуално експлоатиране. 42% от регистрираните нарушения касаят принудителен труд, докато 38% са свързани с принудителен секс.

В доклад на "Армията на спасението", която през 2011 година спечели договор на британското правителство да се грижи за жертвите на трафик на хора, се казва, че сред експлоатираните жени най-голям е броят на тези от Албания, следван от жени от Нигерия.

Организацията отбелязва, че много от мъжете, потърсили помощ през миналата година от "Армията на спасението", са били от Източна Европа – предимно от Унгария, Румъния и Литва. При повечето от тях става дума за трудова експлоатация.

Докладът потвърждава оповестените миналия месец данни от британската Национална криминална агенция, които показват, че организирани престъпни банди активизират дейността си на Острова. Агенцията е регистрирала увеличение от 22% в броя на жертвите на трафик на хора за 2012-2013 г. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!