Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столица на европейската култура за Италия през 2019 година ще бъде град Матера

Снимка: Архив
Столица на европейската култура за Италия през 2019 година ще бъде град Матера. Това обяви лично италианският министър на културата Дарио Франческини. Досега културни европейски столици на Апенините са били Флоренция, Болоня и Генуа.

Матера е вторият по големина град на южната област Базиликата, известна още като Лукания, единствената в Италия с две имена. Матера надви конкуренцията на Каляри, Лече, Перуджа, Сиена и Равена. Представлява едно специално място, изпълнено с хармония от древност и настояще. Така наречените ISassidiMatera – ще рече Камъните на Матера (или по-точно жилища) са  построени в особен скалист терен и датират от палеолита. Те са под закрилата на ЮНЕСКО заради уникалната им даденост да бъдат обитавани и до днес и са изключителен пример за хармонията между човека и природата.

Ето защо, кандидатурата на Матера, базираща се  на забравеното от човека, необходимо му да просъществува и в преодоляването на различните кризи, спечели културната надпревара в Италия. За кмета Салваторе Адуче, победата е послание към Европа, да се грижи повече за своя южен край. 

Представители на Европейската комисия посочиха, че всички италиански кандидати са в отлични взаимоотношения с тези от България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!