Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЕЦ "Козлодуй" е превела над 7 млн лева на "Уестингхаус"

| обновено на 18.10.14 в 13:19
Снимка: БГНЕС

Вчера са преведени над 7 милиона лева от АЕЦ „Козлодуй“ на американската компания "Уестингхаус", която бе посочена като евентуален изпълнител на проекта за изграждане на Седми блок в атомната електроцентрала.  

Бившият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй” инж. Иван Генов обаче коментира, че това плащане е по програмата за модернизация на Пети и Шести блок - по договор за подмяна на управляващите системи на Спецкорпуса и то няма нищо общо с евентуален Седми блок:

Плащането е за изпълнение на договор по подмяна на управляващите системи на Спецкорпуса, който обслужва Пети и Шести блок. Това е по програмата за удължаване ресурса на блоковете. Договорът е сключен миналата година, по него се работи и естествено, че ще има плащания. Това няма нищо общо със Седми блок. Управляващата система на Спецкорпуса, сключихме договор за нейната подмяна с оборудване на "Уестингхаус", както през 2001 - 2007 година, при модернизацията която направихме на блоковете - там подменихме управляващите системи "Нормална експлоатация" с такива на "Уестингхаус". И сега подменяме на Спецкорпуса също с управляващи системи на "Уестингхаус"..

От Министерството на икономиката и енергетиката също потвърдиха, че е извършено плащане към "Уестингхаус" във връзка с изпълнението на договор от 2013 г. за модернизация на системи за контрол и управление на специалния корпус към работещите блокове на централата.  Общата стойност на договора е 16 млн. щатски долара, като е предвидено той да се изпълнява в периода от 2013 г. до 2016 г. Акционерното споразумение за изграждане на Седми енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" е сключено с "Уестингхаус Електрик Къмпани" и няма общо с договора, по който са направени плащанията за модернизация на корпуса, уточняват от министерството.

В края на мандата на кабинета „Орешарски“ с "Уестингхаус" бе подписано акционерно споразумение, за което бе казано, че ще влезе в сила, след като бъде одобрено окончателно от следващото правителство. Споразумението предвижда 30% участие за „Уестингхаус” в проектната компания за Седми блок, останалите 70 на сто ще са за АЕЦ „Козлодуй”. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!