Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барозу: Би било историческа грешка Лондон да наложи ограничения на имиграцията от страните от ЕС

| обновено на 20.10.14 в 11:45
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу смята, че с намерението си да наложи ограничения на имиграцията от страните от Европейския съюз британският премиер Дейвид Камерън рискува да обиди естествените съюзници на Великобритания от Източна Европа:

В Обединеното кралство се шири  притеснението от неспазване правото на свободно придвижване. Разбирам го. Но би било историческа грешка, ако по този въпрос Великобритания продължи да се отчуждава от естествените си съюзници в Централна и Източна Европа, когато точно вие бяхте сред най-силните адвокати за присъединяването им. 

Барозу вече предупреди Камерън да не храни надежди, че може да наложи лимит на броя на пристигащите във Великобритания имигранти, тъй като това е нарушение на основния принцип за свободното движение на хора в ЕС.

В Кралския институт за международни отношения в Лондон "Чатъм хаус" Жозе Мануел Барозу отправи обръщение към проевропейските политици във Великобритания да обърнат внимание на положителните моменти от оставането на страната в Европейския съюз. В речта си Барозу изрази тревога, че никой не реагира на схващането на Острова, че Великобритания и ЕС нямат общи интереси.

Председателят на Консервативната партия Грант Шарпс реагира на коментарите на Барозу, като го нарече "неизбран бюрократ" и "човек, който няма нищо общо с действителността".

Кореспондентът на Би Би Си по европейски въпроси Крис Морис заяви, че Барозу, който се подготвя да се оттегли от поста след 10 години, става все по-малко дипломатичен в опита да защити твърдението си, че Великобритания и ЕС имат нужда един от друг.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!