Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализирай това- желанията на хората и намеренията на новите депутати от Северозапада

Снимка: Радио ВИДИН
В часа за политика в "Посоките на делника" този вторник говорим за това, разбират ли хората политиците и ясно ли им е на политиците какво трябва да направят за хората. Защото проблемите не чакат. Сроковете изтичат. Парите свършват. Инвестициите се отлагат...

Ще успее ли в крайна сметка да се направи правителство? Това попита в анкета на Радио ВИДИН Цветомир Цветанов.

"Поляризацията отрови българския народ. Тъжно ми е, ако не се разберат... Да се надяваме, че ще има правителство, защото иначе ще е ужас...И при най-добро желание, много трудно ще има кабинет...Никакви нови избори, иначе ще затънем още повече, нови милиони ще се похарчат...Те се надпреварват, кой кого да надвие, а НАРОДЪТ страда..."


Записахме и двама новоизбрани депутати- Иван Иванов от АБВ, от Видинския избирателен район и Явор Хайтов от ББЦ, от Врачанския избирателен район.

Иван Иванов, Снимка: Полина ТодороваИван Иванов е млад човек, 28-годишен и за първи път влиза в голямата политика. Амбицията му е да работи в полза на хората.

"Всички са уморени от едни 20-годишни обещания, от едни изтъркани фрази, които се чуват на всички избори. Има редица неща, които не се случиха във Видинския регион. Още по време на предизборната кампания лансирахме една идея, за създаване на Агенция за развитие на Северозападния регион, която да се намира във Видин. Тази Агенция да бъде на пряко подчинение на Министерския съвет и да бъде един посредник между местната общност и правителството в национален план. Що се отнася до сформирането на правителство- твърдо ще имаме такова. Правителството трябва да бъде подкрепено от максимален брой партии, които имат национално съзнание и отговорност, и задължение към избирателя. Трябва да има широко национално обединение около следващото правителство и много компромиси"
, заяви Иван Иванов.  

Явор Хайтов, Снимка: Жоро АлександровСътрудникът ни Жоро Александорв се срещна и разговаря с Явор Хайтов. Отново млад човек, на 45 години, членува дълги години в Земеделския народен съюз. Към настоящия момент е заместник-председател на Съюза. Работил е в правосъдната система, две години е бил заместник-министър на МВР, а от 13 години има успешна адвокатска практика.

"Аз не съм непознат за избирателите от Врачанска област. Още от студентските си години съм ангажиран само с една формация- Земеделският народен съюз. Много пъти от тази политическа сила съм се явявал на избори- местни, парламентарни, европейски и президентски. Явих се на тези избори, защото получих сили от факта, че във всяко населено място във Врачанско има организирани земеделци, има земеделски организации. От друга страна бяха моите приятели, които ме подкрепиха. Не искам да пропусна и добрата работа на коалиционните партньори и техните структури по места- добрата работа на всички тези фактори даде добър резултат. Предстои структурирането на 43-ото Народно събрание. Ние считаме, че ще бъде избран и министерски съвет, и администрацията ще заработи. Ще държа най-важното, което трябва да се случи в полза на хората от Северозапада- това е широколентовият път между Ботевград и Мездра. На следващо място ще държа да се извърши ремонт на пътя за пещерата "Леденика", защото какво като край Враца имаме тази природна забележителност, като няма как да стигнем до нея и не можем да я покажем на хилядите туристи от страната и чужбина?! На следващо място е подобряване на инфраструктурата във Враца и общината. Преасфалтирането на улиците във Враца трябва да продължи от главните улици към малките, междублоковите пространства. Военното поделение във Враца трябва да бъде отворено не със 100-150 човека, а с 300-350 така, както то е функционирало и така, както е проектирано. Имам една молба към медиите- нека се виждаме и ако ние бъркаме нещо, нека във ваше лице имаме достатъчно добър коректив да ни показва грешките", каза в заключение Явор Хайтов.

Снимка: БТАПожелаваме на новоизбраните депутати да си спазят обещанията и да работят в полза на хората. Много се надяваме в 43-я парламент да няма депутати, които да влязат, да си закачат сакото на пирон и да започне да им тече надницата. Както казва видният агроексперт и наш слушател Йордан Малджански:

"Някой трябва да приземи политиците."

Първото тържествено заседание на 43-ото Народно събрание ще бъде на 27 октомври от 14 часа. След като се структурира парламентът, президентът Росен Плевнелиев ще връчи мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59