Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДКЕВР очаква решение за цената на тока след съставяне на правителство

Светла Тодорова
Снимка: БГНЕС


Очаква се след съставянето на новото правителство и парламент да стане ясно дали ще има промяна на цената на тока от 1-ви януари. Това заяви председателят на енергийния регулатор Светла Тодорова. Тя предупреди, че след пълната либерализация на енергийния пазар, която в България трябва стане факт най-късно догодина, цената на тока за бита ще стане непредвидима.

Регулираните цени за бита в момента дават сигурност на потребителите и възможност да планират разходите си. След либерализацията на енергийния пазар обаче, когато всеки от нас ще може да избира доставчика си, нещата с цените на тока ще стоят другояче, обясни Светла Тодорова:

Има примери в Европа, където цените са били напълно освободени, тоест няма регулирани цени за крайните потребители и след време се въвеждат временни мерки за регулиране. Това е Белгия например, където е установено, че флуктуациите на пазара са такива, че поставят в много рисково положение битовите потребители.

Председателят на регулатора не се ангажира с прогноза с колко би поскъпнал токът след отварянето на пазара:

Само пазарът може да покаже каква е цената действително на електрическата енергия. Моето експертно мнение е, че цената е подценена в момента.

За да не бъдат натоварени с големи сметкибитовите потребители, от регулатора предлагат да бъде въведена такса върху всички производители на ток, средствата, от която да отиват за социално подпомагане. Колко пари се очаква да бъдат събрани от новата такса.

Около три процента такса ще доведе до количеството средства, които в момента държавата отделя за социално подпомагане, тоест може да бъде удвоено.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!