Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

56 на сто от британците подкрепят оставането на Великобритания в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ново проучване на общественото мнение показва, че за първи път през последните две години се увеличава подкрепата за оставането на Великобритания в Европейския съюз, което става на фона на засилващото се влияние на националистите на Острова.

Проучването на агенция „Ипсос Мори” показва, че 56 процента от британските гласоподаватели ще подкрепят членството на страната, докато 36 на сто ще гласуват за напускане на организацията, ако планирания референдум по въпроса се проведе днес.

Данните показват, че подкрепата за ЕС се е увеличила, откакто въпросът отново излезе на дневен ред след успехите, които жъне на Острова британската Партия за независимост /ЮКИП/ на Найджъл Фарадж.

Когато през 2012-а година премиерът Дейвид Камерън обяви, че подкрепя провеждането на референдум за членството в организацията, в проучване на същата агенция 48 процента от британците бяха на напускане и 44 на сто за оставане  в Европейския съюз.

При разбивката на новите данни от проучването обаче става ясно, че макар и повечето британци да са за оставането на Великобритания в съюза, голяма част от тях биха желали страната им да бъде част от една икономическа общност без политическа обвързаност.

А това ясно показва, че изходът от референдума до голяма степен ще зависи от възможностите на Камерън да предоговори условията за членство.

Новият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви вчера, че няма нищо против да постигне сделка с Камерън, но това не може да стане за сметка на потъпкване на основни принципи на съюза, като свободното движение на хора, визирайки плановете на британския премиер да ограничи имиграцията от Европа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!