Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво да очакваме след увеличението на тока

Новата цена на тока- изпитание за домакинства и фирми

Снимка: Радио ВИДИН
Новите цени на тока вече са факт, след като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) потвърди очакваното повишение- 9.79 на сто от 1 октомври. Поскъпването предизвика протести, а бюджетът скара работодатели и синдикати със служебното правителство. Какво да чакаме след повишението?

"Това е непосилно за по-голямата част от населението. Ниски доходи само от заплати и пенсии, ще бъде много голямо затруднение за нас"- казват хората.

"Сметката за октомври ще е тест и за хотелиери и ресторантьори. Бизнесът във Видин и без това го няма, в бъдеще и останалите вероятно ще фалират. Всички сме обречени, когато само ти вадят от джоба, а приход няма"
- казва собственичка на хотел във Видин.

Новата цена на тока е тест и за държавните фирми. Някои от тях ще съкращават персонал или ще намаляват заплати, за да могат да се справят с по-високите сметки. Трябва да се вземат мерки и за социално слабите в тази ситуация. В противен случай ги очаква отчайваща беднотия, в каквато те вече живеят. Така е поне в селата от Северозапада, признават кметските наместници.

Към момента Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не е обсъждала ново увеличение на цената на тока от 1 януари 2015 г., но дали ще има някаква промяна щяло да стане ясно след съставянето на новото правителство и парламент. Това коментира пред журналисти във вторник председателят на енергийния регулатор Светла Тодорова, която бе назначена от служебното правителство на Георги Близнашки и не е ясно дали ще остане на поста при положение, че първата политическа сила ГЕРБ смята да извърши промени в структурата и избор на ръководство на регулатора.

Няма нови обстоятелства, които да налагат да се разглежда цената на електрическата енергия. Действително този въпрос не е на дневен ред в ДКЕВР, заяви Тодорова. Тя обаче призна, че в момента цената на тока у нас е подценена и ще стане  непредвидима след пълното освобождаване на пазара, което според евродирективите трябва да стане до края на 2015 г.

Още мнения на бизнеса и хората за повишаването на тока може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Партиите са виновни, че голяма част от гражданите не се превръщат в гласоподаватели

Избори. След изборите - отново избори: изречение, което обрисува живота в България през последните четири години. Отличава ли се сегашната надпревара за новата изпълнителна и законодателна власт от предизборните кампании през изминалите години? Какви са изводите и зададени ли са вече следизборните посоки?  Предимствата и недостатъците на..

публикувано на 06.06.24 в 10:00

Работим ли повече от другите европейци?

България е сред държавите с най-дълга работна седмица в Европейския съюз, сочат актуални данни на Евростат. През 2023 г. хората на възраст 20-64 години в ЕС са прекарвали средно 36.1 часа на основната им работа. Работните часове, обаче, варират силно в отделните държави. Най-дългата работна седмица е регистрирана в Гърция (39.8 часа),..

публикувано на 05.06.24 в 10:45

Може ли предприемачеството да бъде социално

Предприемчиви ли са българите? Атрактивност или практичност търсят младите хора при избора на професия? Печалбата ли е всичко или е важен и приносът към обществото? Работещ вариант за изпадналите от трудовия пазар ли е социалното предприемачество? Отговорите търсихме в "Посоките на делника".  Не са малко хората в България, които не работят, не..

публикувано на 04.06.24 в 14:26

Защо има икономически различия между държавите в Европейския съюз

Страните от ЕС имат значителни разлики в стандартите на покупателната способност. Икономически различия съществуват не само между държавите членки, но и между регионите. Значителна финансова подкрепа чрез европейски фондове и програми, насърчава икономическото сближаване, инвестициите, подобряване на качеството на живот.  Различията в икономическото..

публикувано на 03.06.24 в 16:49

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Явор Кирилов: Цар Фердинанд превърна България от кална провинция в силна и модерна държава

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от съвременната ни..

публикувано на 30.05.24 в 10:00