Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел разгневи Лондон с искане за допълнителни плащания към бюджета на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Брюксел поиска от Лондон да плати допълнително 1 милиард и 700 милиона паунда или 2 милиарда и 100 милиона евро към бюджета на Европейския съюз, тъй като британската икономика се е развивала по-добре от очакваното през последните години, което разгневи британските власти.

Плащането трябва да се извърши до 1-ви декември на базата на нови преизчисления от Европейския съюз, които определят точно какви средства трябва да внася всяка страна-членка въз основа на брутния национален доход.

Новите изчисления показват, че Великобритания трябва да внесе допълнително около една пета от даваните досега 8 милиарда и 600 милиона паунда.

Правителствен източник реагира незабавно с думите, че това искане е "абсолютно неприемливо".

Разпоредбата от Брюксел идва в изключително труден момент за премиера Дейвид Камерън, подложен на голям натиск да предоговори условията за членството на Великобритания в Европейския съюз, както и на фона на успехите на Партията за независимост на Найджъл Фарадж на последните частични избори.

Дейвид Камерън води в Брюксел разговори с холандския премиер Марк Руте, чиято страна също трябва да увеличи плащанията си към бюджета на Съюза, за изработване на обща стратегия, как да реагират на искането. 

Председателят на групата на Европейските консерватори и реформисти Сайед Камал каза, че това, което се случва, е отвратително и накърнява отношенията на Великобритания с ЕС. По неговите думи, Камерън има пълно право да се опълчи на Брюксел за този пладнешки грабеж


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!