Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Украйна започна гласуването на извънредните парламентарни избори

| обновено на 26.10.14 в 10:19
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Украйна започна гласуването на извънредните парламентарни избори. Вотът в Донбас обаче остава несигурен заради бойните действия там. Появиха се и листовки, които заплашват членове на избирателни комисии с разстрел.
Изборните бюра отвориха врати в 8 часа сутринта и ще работят до 8 вечерта, когато трябва да бъдат обявени първите данни за избирателната активност и първите екзит полове. Бежанците от Крим и Източна Украйна могат да дадат вота си по местопребиваване.

Междувременно се появи информация за листовки в Луганската народна република, в които сепаратистите призовават хората там да не се поддават на пропагандата на киевската хунта и се заявява, че всеки, решил да гласува, ще бъде съден по военновременни закони. „Членовете на хунтовските избирателни комисии ще бъдат разстрелвани“, се казва още в листовките.
Според предварителните проучвания, убедително води блокът на настоящия президент Петро Порошенко. Държавният глава обяви още вчера, че проектът за коалиционното споразумение в новия парламент вече е готов, като в основата му лежи „Стратегия 2020“, според която Украйна трябва да подаде заявката за членство в ЕС през 2020 година. Порошенко нарича стратегията „реформаторска, проукраинска и проевропейска, чрез която да бъдат осъществени необходимите реформи“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!