Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководството на „Ислямска държава” е отправило смъртни заплахи към британски джихадисти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководството на „Ислямска държава” е отправило смъртни заплахи към британски джихадисти, които искат да се върнат в родината си от Сирия и Ирак.

Все повече британски джихадисти, заминали да се сражават на страната на „Ислямска държава” в Сирия и Ирак, се опитват да се завърнат във Великобритания. Източник, близък до бунтовническите групировки в Сирия обаче, е цитиран от днешното издание на „Обзървър”, че „Ислямска държава” заплашва пряко или косвено със смърт смятаните от тях за дезертьори британци. Новината идва на фона на последните съобщения за още един загинал мюсюлманин от Портсмут в боеве в Сирия. Това е четвъртият убит британски мюсюлманин от група от 6 младежи от Портсмут, заминали да се сражават в редиците на „Ислямска държава”.

Междувременно във Великобритания се очаква да пристигне на посещение емирът на Катар, който ще се срещне с премиера Дейвид Камерън, за да обсъди възможността за инвестиране на милиарди паунда на Острова. Камерън обаче е подложен на силен натиск да поиска от емира да бъде прекратено финансирането на „Ислямска държава” и „Ал-Кайда”, с каквито сведения разполага британското разузнаване. Миналата седмица администрацията на американския президент Барак Обама също предупреди, че страни като Кувейт и Катар са рай за финансови групировки, които спонсорират тероризма.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!