Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински ученици ще помагат за опазване на археологически ценности

4
Останки от крепостна стена на Бонония
Снимка: Радио ВИДИН
През това лято освен, че имаше редовни археологически проучвания на Рациария, имаше проучвания и във Видин, в района на кула номер 8 от античната крепостна стена на Бонония, в квартал "Калето". Кулата се намира между днешните улици "Гладстон" и "Цар Асен I" и е открита случайно преди години при изкоп за основи на блок. Последните проучвания са правени през 1989 и 1990 година. В района на античното селище бяха извършвани само спасителни археологически разкопки, тъй като с годините обектът се бе превърнал в квартално сметище. Това припомни археологът от Регионалния исторически музей (РИМ) във Видин Илко Цветков.

"С годините обектът запустя и се превърна в сметище, нямаше пари за проучвания след демокрацията. Сега, със скромни средства, успяхме да изчистим обекта, за да се продължи проучването. Установихме монолитно крепостно съоръжение от античността. Необходимо е от Общината да кандидатстват с проекти, да се намерят средства и на всяка цена да продължим работа. Голяма част от терена в западната крепостна стена е общински и има възможност да се направи археологически резерват в градска среда- да се консервира и експонира"- обясни археологът.  

Така изглеждаше обектът в началото на 2014 годинаПо време на изкопните дейности на проекта за водния цикъл във Видин е засечено продължение на крепостната стена, което е наложило временно спиране на обект по улица "Тополовец" зад ПГТ "Михалаки Георгиев", бившия техникум "Вела Пискова", посочи директорът на видинския музей Фионера Филипова:

"Хубаво беше, че това съвпадна и с водния цикъл, защото при разкопаването на една от улиците открихме продължение на крепостната стена. Спряхме участък от водния цикъл, но мисля че взаимно дори си помогнахме."


За археолозите е ясно, че Бонония е била една значителна римска крепост с масивни стени. За това говори откритата стена с ширина близо 4 метра. Това е била най-мощната крепост, строена по времето на император Константин в началото на IV век. Сега е времето общността във Видин, и не само, да научи за значението на този обект и огромната му роля за туризма. Зидовете от крепостта биха могли да се реставрират по подобие на капиите.

"Това е голяма възможност за туризма в региона. По подобие на Хисаря, където антични стени минават през целия град, тук може същото да се направи. Много малка част от стените са застроени с блокове. Има големи пространства, които могат да се превърнат в паркови зони, както османската стена и капиите"
- смята археологът д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН.

СнимкаУчениците от ПГТ "Михалаки Георгиев" ще участват в опазването и консервацията на кула № 8 от античната крепостна система Бонония. Идеята е на учителя по история и цивилизация в училището Любен Добрев. По съвместна инициатива и с одобрението на РИМ Видин учениците ще могат безплатно да посещават историческите обекти.

"Ученици от училището, които проявяват интерес, ще се включат в инициатива под ръководството на учителя си Любен Добрев. Те ще участват в обгрижването на разкопките- да не се допуска тяхното замърсяване или вандалщина. Ако имаме възможност по някой от проектите, по които работим, ще облагородим мястото, след като съгласуваме идеята с ръководството на музея и Общината. Искаме да привлечем вниманието на учениците към историята на града, защото през последните 25 години доста неглижирахме възпитанието на децата към възприемането на културно-историческото наследство. Целим да захраним по някакъв начин тяхното самочувствие и гражданска позиция за наследството на България"
- подчерта директорката на училището Евлогия Манджукова.


Още за това как видински деца ще помагат на археолозите за опазването на културно-историческото богатство на Видин може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00