Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се развръзката от многочасовите газови преговори между ЕК, Русия и Украйна

| обновено на 30.10.14 в 10:08
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес преди обед се очаква развръзката от многочасовите газови преговори между Европейската комисия, Русия и Украйна. Те продължиха в Брюксел до късно тази нощ, а предвидената за снощи пресконференция за оповестяване на резултатите, беше отменена.

Очаква се комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер и енергийните министри на Русия и Украйна Александър Новак и Юрий Продан да се появят заедно пред медиите, но само ако са стигнали до споразумение. Прогнозите бяха, че на този кръг преговори такова ще има, защото на по-ранен етап Москва и Киев напреднаха в диалога си под егидата на Брюксел. Преди началото на разговорите Йотингер изрази надежда да се намери решение на спорните въпроси, което да гарантира руски газ за Украйна през зимата, както и сигурност на доставките към Евросъюза. 

Основният препъникамък остава украинският дълг. Нови преговори може и да няма, ако Европейската комисия не гарантира изплащането на финансовите задължения на Украйна, заяви шефът на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от ТАСС непосредствено след срещата с еврокомисаря Гюнтер Йотингер. Руската страна настоява Украйна да предплати 4 милиарда кубически метра на цена от 385 долара за хиляда кубически метра. Москва претендира и за 4,5 милиарда долара дълг на Киев за минали доставки.

Случайно или не преговорите в Брюксел съвпадат с намаляване на доставките на руски газ за няколко централноевропейски държави. Засегната бе и България страната ни вече няколко дни тегли по милион кубически метра дневно от "Чирен".

Понижението на налягането по магистралните газопроводи за Балканите е свързано с несъответствие между заявките, предоставени от "Газпром" и фактическото търсене от потребителите. Това обясниха от украинската компания "УкрТрансгаз". От там увериха, че транзитът от Русия през Украйна е "обезпечен в пълен размер", съобщава РИА Новости.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!