Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: Будителите имат достойни последователи в лицето на учените

Президентът удостои с орден "Стара планина" председателя на БАН акад. Воденичаров

Снимка: БГНЕС

По случай Деня на народните будители на тържествена церемония пред президентската институция бе издигнат националният трибагреник. Росен Плевнелиев поздрави представителната гвардейска рота, официалните лица - министри, учени и гражданите.

Първите будители имат достойни последователи в лицето на българските учени, заяви по-късно в Гербовата зала президентът. Делото на народните будители е опора на отечеството ни в бурите,  в бързеите на историята, в тежките моменти. То ни носи вяра и вдъхновение, без които пътят ни напред със сигурност би бил много по-труден. Днешният празник е истински общобългарски празник вече близо век. Денят на народните будители е символ на това как духовността, образованието и ценностите възраждат и издигат българския народ и от най-тъмните времена и кризи.

Росен Плевнелиев удостои с орден "Стара планина" първа степен председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров за неговите заслуги за развитието на науката. Той връчи почетния знак на държавния глава на академията, като подчерта, че за 145-годишнта си дейност тя изгражда внушителен авторитет.  Академик Воденичаров подчерта:

Днес, увлечени от злободневията на ежедневието, ние често пропускаме нещо много важно, на което са ни учили будителите - съгласието и разбирателството помежду ни в името на общите интереси на страната, воденето на диалог. Взаимното уважение, толерантното отношение един към друг е мерило за интелигентност и зрялост. Ако съумеем да последваме патоса на нашите будители за пълна всеотдайност в името на просперитета на отечеството, със сигурност ще стигнем до по-градивни резултати.

Президентът Росен Плевнелиев връчи почетния знак на държавния глава и на Съюза на учените в България.

Вписваме се в почтените и честни организации в България, които не остават безразлични към проблемите на обществото, подчерта неговият председател акад. Дамян Дамянов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!