Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов проект цели реализацията у нас на български студенти, учещи зад граница

Снимка: БГНЕС
Българската мрежа на Глобалния договор на ООН представи нов проект за трансфер на знания и иновации, иницииран от българския бизнес и насочен към успешната реализация у нас на българските студенти, които учат зад граница. БНР е медиен партньор на проекта, който се нарича "Стаж в България" и целта му е да създаде мост между българските студенти, които учат зад граница, и българските компании, които ще им предложат възможност за стаж и за реализация в страната.

До месец под формата на състезание компаниите ще предложат конкретни казузи за разрешаване от студентите. На база на получените отговори ще бъдат подбрани стажанти, поясни Марина Стефанова, изпълнителен директор на организацията:

Тези, които печелят състезанието за отделния казус и за отделната компания, през лятото ще бъдат на практика, така че да могат да го внедрят на практика в българската компания.

Целта на проекта е 6000 студенти, които годишно излизат, за да учат в чужбина, да се чувстват привлчени да се върнат на работа в страната, посочи Стефанова.

Стоян Торлаков, ръководител на стажантска програма на голяма компания, за състезанието:

Това е състезание за трансфер на знания и техниологии и ние ще ги привличаме, като работят по най-интересните, най-иновативните технологични проблеми на компанията. И те ще участват в тяхното решение.

Торлаков посочи и изискванията, които имат тази компания към стажантите:

Поне да са завършили първи курс. Изискванията са специфични за всяко едно работно място, но основно искаме да са трудолюбиви, да искат да се научават на нови неща, да придобиват нови знания и умения и съответно да могат бързо да ги прилагат при нас, в копманията.

Защо стажовете в България не са търсени от студентите зад граница, поясни Ирина Христова, директор на стажантски програми в друга голяма компания:

Предимно те се предлагат в обслужващи сфери, звена за помагане, но никога не касаят работа по реални казуси, което е новостта на на нашия проект, и реално проектът в момента дава възможност на българските студенти да пренесат в България тези нови, иновативни решения, които, подкрепени от местните специалисти в нашите компании, да могат да намерят реализация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!