Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДКЕВР решава в петък дали такса „сградна инсталация“ трябва да отпадне

В петък енергийният регулатор ще излезе със становище по нашумелия казус дали такса „сградна инсталация“ трябва да отпадне или не. Спорът вече отиде в Европейската комисия, след като Сдружението за правна помощ на потребителите в Пловдив сезира Еврокомисията поради нежеланието на “EVN - Топлофикация” да се съобрази с правото на абонатите да не заплащат таксата в случай, че са се отказали от парно.

Преди дни от Сдружението за правна помощ на потребителите в Пловдив поясниха, че правото на абонатите да не заплащат за сградна инсталация е регламентирано в променения Закон за защита на потребителите и е в съответствие с европейска директива, според която не се дължи заплащане за услуга, която потребителят не е поискал.

На свой ред от EVN заявиха, че разходите за сградна инсталация няма как да не бъдат заплащани, тъй като, според становище на МИЕТ от петък, сградна инсталация не се заплаща само и единствено в случай, че 2/3 от етажната собственост не желае да ползва услугата "Топлоснабдяване". Според председателя на регулатора Светла Тодорова, проблемът идва от това, че европейската директива е отразена коректно в закона за енергетиката, но не и в Закона за защита на потребителите.

Тези два закона трябва да бъдат уеднаквени, тъй като се създава противоречие и наистина в момента не е ясно по кой закон трябва да действат дружествата. Така, както са формулирани нещата в закона за защита на потребителите, се създават много сериозни проблеми и опасности.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!