Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди демонстрират в Брюксел заради орязани пенсионни права и социални плащания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сто хиляди души се очаква да демонстрира в Брюксел, твърдят белгийските синдикати, които организират общ протест срещу социалната политика на правителството. Планираните демонстрации станаха повод за взаимни обвинения между профсъюзи и управляващи, както и за противоречия между двете основни езикови общности в страната.

Причина за протeста е решението на новото федерално правителство, което встъпи в длъжност преди по-малко от месец, да увеличи пенсионната възраст и да намали някои социални плащания, както и кръга на хората, които имат право на тях. Синдикатите упрекват управляващите, че предприемат подобни драстични мерки без социален диалог, както и че не залагат в програмата си достатъчно средства и проекти за социална защита. Управляващите пък обвиняват профсъюзните лидери, че пристъпват направо към протест преди да преговарят с властите.

Протестът, по определението на синдикалните централи, не е стачка. Те подготвят такава на национално ниво в средата на декември. От сутринта обаче градският транспорт в Брюксел е почти парализиран, част от центъра на града е затворена за движение, което затруднява целия трафик, не работят много от служителите в администрацията, пощите, чистотата, производството, търговията и услугите.

В протеста много по-масово се включват работници и служители от по-бедната и по-зависима от социални плащания френско езична област Валония. Работодателски организации предупредиха, че щетите от протестите  могат да достигнат 2 милиарда евро.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!