Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската асоциация на туристическите агенции възлага надежди на новото министерство

Снимка: БГНЕС

Очаквания за добър зимен сезон и надежда новото Министерство на туризма да доведе до повишаване на дела на тази индустрия в БВП на страната изразиха на пресконференция от ръководството на Българската асоциация на туристическите агенции.

Сред спешните задачи на новото ведомство са изготвянето на 14 Наредби към Закона за туризма. Необходим е план за развитието на сектора, точна статистика и анализи на това кои са туристическите таргет групи и как да бъдат привлечени повече чуждестранни туристи в страната, посочи Светла Атанасова, председател на БАТА. По думите ѝ, в момента липсва ефективен контрол върху юридическите и физическите лица, които предлагат туристически продукти и услуги без лиценз. Липсва и регламент за детските и ученическите пътувания. Тя формулира надеждите на организацията така:

Едно такова министерство се надяваме да даде тласък в развитието на туристическата индустрия в България и съответно повишаване на нейния относителен дял в БВП на страната. Туризмът в България носи 13,6% от БВП.

Според Георги Петров и Аспарух Мачирски не е толкова важно коя ще бъде личността, която ще оглави министерството, а нейните качества.

Важното е структурата на това министерство каква ще бъде. Ако този човек е добър мениджър и направи най-малко двама - трима свои заместници, които да са професионалисти в бранша и на които да даде достатъчно свобода всеки в своята област да изпълни тези три или пет топ-проблема, които трябва да бъдат решавани, каза Петров.

Човек, има ли управленски опит, находчив ли е, в края на краищата не е най-фаталното с какво образование ще бъде, а какво е управлявал, как е управлявал и дали е в състояние да си подготви и да назначи съответния добър мениджърски екип, допълни Мачирски.

9,2% е спадът на броя на туристите през летния сезон, посочиха още от БАТА, като заявиха, че предварителните записвания за зимния сезон в момента вървят с по-добри темпове, отколкото за миналата зима. Неблагоприятна тенденция се очертава на руския пазар.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!