Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приоритетите за Северозападна България на новото правителство представи депутатът Вили Лилков

Вили Лилков-народен представител от Реформаторски блок
Снимка: Красимир Каменов

Изграждането на скоростен път между Ботевград и Видин и преодоляване на икономическата изостаналост на Северозападна България са сред приоритетите на управляващите. Това съобщи на пресконференция във Видин народният представител от Реформаторския блок Вили Лилков.

"Искам само да съобщя нещо, което пряко се отнася до Видин и беше част от предизборните ангажименти. От общо 20 точки, залегнали в програмната декларация на управляващите, в две от тях има конкретни приоритети за Видинска област. Първият е за изграждане на скоростен път, а вторият е в раздел "Регионални политики" от програмната декларация. В него се подчертава и разработването на мерки за преодоляване на икономическата изостаналост на отделни райони в страната, с целенасочена инвестиционна програма в
развитието на Северозападна България. Изпълнението на тази програма в голяма степен зависи от това, как ще се подготви местната власт и общност. Ще се разчита на областните управители и кметовете на Видин, Монтана и Враца. Внесъл съм и първото питане в Народното събрание към транспортния министър Ивайло Московски, за намаляване на таксата при преминаване по Дунав мост 2 от леки автомобили
"- посочи Вили Лилков.

В питането си Лилков посочва, че таксата за преминаване по Дунав мост 1 при Русе е три пъти по-ниска, в сравнение с таксата при Дунав мост 2. Поставен е и въпросът за договаряне с румънската страна на преференциални такси за леки и товарни автомобили и автобуси, регистрирани на територията на област Видин и съответната гранична румънска област.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Близо 57 000 фалшиви стоки задържани на двата моста между България и Румъния

56 949 фалшиви стоки – чанти, панталони, блузи, парфюми и други, носещи логата на световноизвестни брандове, са задържани при четири проверки на Дунав мост при Видин и Дунав мост при Русе. Нарушенията са установени в рамките на съвместната операция по противодействие на контрабандата, в която участват смесени екипи от Агенция „Митници", ГД „Гранична..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Глаголицата "оживява" в Оряхово

В навечерието на Деня на св. братя Кирил и Методий в  Оряхово 400 ученици, учители и общественици ще участват в изписването на буквите на глаголицата като жива картина. Инициатор и организатор на проявата е местната управа в Оряхово.  Събитието ще се проведе на площад "Дико Илиев" днес от 18 часа, каза г лавният секретар на общината Христина Цонева:..

публикувано на 23.05.24 в 09:51

Предвижда се плащането на таксата за Дунав мост 2 да става и онлайн

Предстои следваща среща в района на граничния пункт при Видин да се проведе среща на институции, които имат отношение към трафика по Дунав мост 2 и превозвачи. Това каза заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев след среща с браншови организации в София. Увери, че в  рамките на своите компетентности министерството ще направи всичко..

публикувано на 23.05.24 в 07:50

Снимката на 22 май 2024 година

МВР прави всичко необходимо, в рамките на неговата компетентност, за максимално облекчаване на трафика на граничния контролно-пропускателен пункт „Дунав мост 2“ при Видин - Калафат. Това каза заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев пред медиите след  среща с представители на транспортния бранш  във връзка с трафика на пункта...

публикувано на 22.05.24 в 18:05

Отчуждават имоти за обхода на Оряхово

Решение за отчуждаване на имоти - частна собственост, необходими за изграждането на обход на град Оряхово , взе Министерски съвет на свое заседание днес, съобщават от правителствената пресслужба. Обходът е част от проекта за второкласния път  Мизия - Оряхово - Крушовене. Имотите се намират в землищата на град Оряхово, селата Лесковец и Селановци,..

публикувано на 22.05.24 в 17:36

МВР ще съдейства за облекчаване трафика на Дунав мост при Видин

МВР прави всичко необходимо, в рамките на неговата компетентност, за максимално облекчаване на трафика на граничния контролно-пропускателен пункт „Дунав мост 2“ при Видин - Калафат. Това каза заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев пред медиите след среща с представители на транспортния бранш във връзка с трафика на пункта, съобщава..

публикувано на 22.05.24 в 17:29

Нов младежки център бе открит в Монтана

Новопостроената сграда на младежкия център в Монтана  бе открита с  празничен водосвет  . Сградата е със застроената площ е 1400 кв. В нея има административни офиси, кабинети, библиотека, читалня, семинарна зала с капацитет 20 места, голяма зала с капацитет 80 места, салон за танци и гимнастика, хотелска част с 15 стаи, 2 мини боулинг писти в..

публикувано на 22.05.24 в 17:10