Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При извънредни обстоятелства ЕК може да прецени, че не е нужно да стартира процедура за свръхдефицит

Ако повишеният бюджетен дефицит се дължи на извънредни обстоятелства, които са извън контрола на държавата, Европейската комисия може да прецени, че не е нужно да стартира процедура за свръхдефицит. Това предвижда европейското законодателство, според което обаче за тази цел превишението трябва да е временно и да не надхвърля с много прага от 3 на сто. 

В момента за 11 страни от Евросъюза действа процедура за прекомерен дефицит – сред тях са Франция, Великобритания, Гърция, Испания и Португалия. Държавите, които са обект на подобна мярка, трябва да спазват конкретни препоръки на Еврокомисията с цел в определен срок да приведат дефицита си в допустимите граници.

Ако Комисията прецени, че не се предприемат достатъчно ефективни действия в тази посока, тя може да предложи санкции под формата на глоба - от 0,2 до 0,5 на сто от Брутния вътрешен продукт. Друга възможна мярка е временно спиране на плащанията от Кохезионния фонд, на който България разчита за финансиране на ключови проекти в областта на транспорта и околната среда.

Страната ни вече беше обект на процедура за свръхдефицит – тя започна в  средата на 2010-а година и приключи две години по-късно, без санкции, след като дефицитът беше свален под допустимите 3 процента.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!