Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 112 килограма хероин са задържани на българо-турската граница

| обновено на 12.11.14 в 14:27
Снимка: Дора Атанасова
112 килограма хероин са задържани в землището на село Щит, на 15 метра от турската граница. Хероинът е на стойност над 13 милиона лева. Задържани са двама мъже.

Разбит е контрабанден канал за наркотици, който е действал по нова схема. Дрогата е била пренасяна през зелената граница.

Арестувани са двама българи, които са се опитали да преминат незаконно българо-турската граница, близо до Свиленград. Двамата са криминално проявени.

Това е най-голямото количество хероин, задържано на зелената ни граница, на влизане от Турция за България. Обикновено наркотичните вещества се откриват на ГКПП "Капитан Андреево" в специално пригодени тайници на превозни средства. Вероятно заради засиления контрол на пункта контрабандната схема вече се е изместила.

Наркотикът е бил укрит в изкопан бункер в земеделска земя, обясни главният секретар на МВР Светлозар Лазаров:

Лицата са си направили едно депо, от което да претоварват съответният наркотик. Реално схемата функционира пред легална земеделска дейност, което им осигурява един легален безпрепятствен достъп до мястото. На практика, след като сме получили сигнала за подготвяното тежко криминално престъпление, предприели сме и съответните оперативно-тактически действия, така че да не допуснем изненади.


Задържани са арендаторите на нивата - 60-годишният Сребрьо Сребрев и неговият син, 32-годишният Михаил. Бащата излежавал присъда за убийство и е освободен от затвора през 2011-а година. След обиск в дома им в Свиленград са открити огнестрелно оръжие, боеприпаси, мобилни телефони и СИМ карти. На Сребрьо и Михаил Сребреви е повдигнато обвинение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!