Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер отрече лична вина или конфликт на интереси по повод скандала "Люксембург лийкс"

| обновено на 12.11.14 в 18:16
Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкеротрече лична вина или конфликт на интереси във връзка с продължаващия скандал "Люксембург лийкс". Той тръгна след разкрития, че по времето, когато Юнкер е бил премиер на страната, стотици фирми от са получили данъчни преференции  така в страните, в които те имат дейност, не са постъпили данъци в размер на милиарди евро.

Срамно е, че тези компании не са плащали дължимите данъци в страните, в които са реализирали печалбите си, смята лидерът на социалистите Джани Питела. Според него е нужна промяна в законодателството, която да не допуска такива практики занапред, но в никакъв случай не трябва да се допуска отслабване на ролята на Комисията или на нейния председател, защото това ще е подарък за евроскептиците.

По-късно техни представители обвиниха Юнкер в лицемерие и поискаха оставката му или поне да се оттегли временно, докато се проведе независимо разследване. Защитната теза на Юнкер, който каза, че не вижда причини да подава оставка, е, че сходни данъчни преференции дават 22 страни в ЕС и според оценките на ЕК те не нарушават законодателството и не става дума за незаконни практики.

Юнкер увери, че няма да се меси в започналата вече проверка от комисаря по конкуренцията, а либералите настояха тя да приключи до края на годината. Според Юнкер проблемът се дължи най-вече на недостатъчната данъчна хармонизация в ЕС. Той обяви, че в изпълнение на ангажимента си да се бори с данъчните измами и избягването на данъци на днешното заседание на Комисията е предложил и конкретни мерки. Едната предвижда да се търси споразумение между страните-членки за обща данъчна основа, другата – автоматичен обмен на информация между финансовите администрации на 28-те за данъчното облагане на фирмите. На предстоящата среща на Г-20 Юнкер смята да предложи подобна прозрачност и на ниво международна финансова общност.

Юнкер отрече той да е бил архитектът на данъчната система в Люксембург и подчерта, че нищо от миналото му не дава основание да се смята, че има за цел да ограничи плащането на данъци. Той обясни каква е била законовата рамка в страната му, припомни, че 22 страни от ЕС дават различни данъчни облекчения, и заяви, че няма конфликт на интереси с настоящия му пост, защото ЕК вече проверява спорните данъчни практики. Винаги съм бил много чувствителен към нелоялната данъчна конкуренция. Ангажирах се да работя срещу данъчните измами и избягването на данъци и това не е само обещание, подчерта председателят на ЕК.

Тези коментари дойдоха една седмица след избухването на скандала  седмица, в която Жан-Клод Юнкер нямаше публични изяви, 3 от най-големите групи в Европарламента му поискаха обяснения, а отделни политици заговориха дори за оставка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!