Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три жетви взеха пороите в Италия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лошото време взе три жертви в Италия. На много места в страната са се образували свлачища, преливат реки, потоци и езера.

Двама възрастни бяха затрупани от свлачище в собствения им дом край курортното градче Кявари в област Лигурия, друг човек загина по същия начин в област Пиемонте, а съпругата му е в тежко състояние.

Големи наводнения от непрестанните обилни дъждове има почти по цялото западно крайбрежие на Апенинския полуостров, в алпийските зони на областите Пиемонте и Ломбардия, където езерата Маджоре и Орта преляха, а във Фриули е обявено бедствено положение. Образувалите се свлачища освен че взеха човешки жертви, прекъснаха жп линии, пътища и подаването на ток.

Прецедент е случващото се в Кявари: за три часа падна 200 мм дъжд, двете реки заляха града и вече втори ден не може напълно да се възстанови електроснабдяването. Доброволци, гражданска защита и части на армията съдействат на пострадалите общини. Министърът на околната среда Джан Лука Галети заяви, че ще се инвестират 7 милиарда евро в хидрогеоложката сигурност на страната.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!