Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Могерини: ЕС трябва да работи повече върху възможностите за диалог с Русия

Федерика Могерини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика Федерика Могерини подчерта, че освен върху евентуални нови санкции, Съюзът трябва да работи повече върху реформите в Украйна и възможностите за диалог с Русия.

Обстановката в Украйна е основна тема на провеждащото се в Брюксел заседание на външните министри, а преди началото му Могерини потвърди, че те ще обсъдят каква да бъде реакцията им на проведените в началото на октомври незаконни избори в Източна Украйна:

Със сигурност ще обсъждаме санкциите, но не само тях – защото всички знаем, че ако работим само по тях, те няма да дадат резултат. Трябва да работим повече върху реформите в Украйна, както и върху отношенията и диалога си с Русия, за да можем да намерим решение на съществуващите проблеми. Санкциите не са цел, подчерта Могерини.

Тя съобщи, че днес предстои да бъде подписано споразумение за изпращане на мисия от Европейския съюз, която от началото на декември да подпомага украинските власти в процеса на преструктуриране на гражданската сигурност в страната.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!