Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийната ни зависимост е значително по-ниска от средната за ЕС

Снимка: БГНЕС
За последните четири години енергийната зависимост на България е значително по-ниска от средната за страните-членки на Европейския съюз. За това са допринесли мерките за енергийна ефективност, увеличеното производство на енергия от възобновяеми източници, както и осъществените проекти на нови мощности на местни въглища. Това се посочва в бюлетин за състоянието и развитието на българската енергетика, поместен на интернет страницата на ресорното министерство.

Изчисленията на министерството показват, че през изминалата година, сравнено с 2012-а г., производството на електро- и топлоенергия намалява, като по-голям е спадът при електроенергията. Търговският износ на ток също бележи спад с около 25 на сто. Прогнозите сочат, че експортът на електроенергия през 2018-а г. ще спадне с близо 40 на сто спрямо 2011-а г., когато той е бил най-голям.

Намалява също и потреблението на електроенергия. В следващите години обаче се очаква тази тенденция да се обърне и консумацията на ток да нараства с близо 2% годишно. Консумацията на топлоенергия през изминалата година се увеличава с над 6 на сто, като най-голям дял имат промишлените и стопански клиенти. Според прогнозите през тази година вносът на природен газ се очаква да бъде около 3 милиарда кубически метра, а местният добив 160 милиона кубически метра.

В бюлетина, изготвен от Министерството на икономиката и енергетиката, не се споменават проектите за АЕЦ "Белене" и Седми блок на АЕЦ "Козлодуй".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!