Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 60 хиляди деца са обхванати от национална програма за профилактика на оралните заболявания

Снимка: Светослав Цветанов
Над 60 хиляди деца са обхванати от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18 години отчетоха днес от Българския зъболекарски съюз. За петте години работа по нея са включени всички общини в България и децата са били обслужвани, като не са били разделяни по никакъв принцип. При работата по програмата не е имало и изискване родителите на децата да са здравно осигурени.

Почти всеки втори българин на възраст над 18 години има поне един изваден зъб, а над 96% от хората в България имат поне един кариес. Това показва статистиката на Българския зъболекарски съюз. Петстотин лекари по дентална медицина са били включени в Програмата за оралните заболявания при децата до 18-годишна възраст. През петгодишния период от нейното изпълнение са били силанизирани над 160 хиляди първи постоянни зъба, което според председателя на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов е добър резултат:

96,3% от гражданите на Република България имат наличието поне на един кариес или неговите усложнения. Още по стряскащо - почти всеки втори българин над 18 години има екстрахиран, изваден един постоянен зъб, което ни поставя на последни места във всякакви класации.

На въпрос отчита ли се снижаване на зъбния кариес д-р Миланов отговори:

Това е една от основните цели на тази програма и най-точните резултати ще бъдат, може би, след две или три години, когато детето порасне. Тогава наистина може да се направи една много точна, категорична преценка.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!