Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страните от ЕС ще търсят варианти за повишаване на ефективността на общата политика за сигурност и отбрана

Страните от Европейския съюз ще търсят варианти за повишаване на ефективността на общата политика за сигурност и отбрана, решиха военните им министри. В рамките на Съвета по външни отношения те обсъдиха растящите рискове, произтичащи от близки до Евросъюза райони като Украйна, Ирак, Либия и Сирия.

Последните събития в тези страни могат да имат дългосрочен ефект върху европейската сигурност и мира и стабилността в света, смятат военните министри на 28-те. Днес те възложиха на върховния представител за външната политика да направи детайлна оценка на предизвикателствата и вариантите за справяне с тях. Европейският съюз трябва да поеме по-голяма отговорност за гарантиране на сигурността, затова страните-членки ще трябва да обединят усилията си в тази посока и да осигурят достатъчно бюджетен ресурс. Необходима е по-иновативна и по-конкурентна технологична и индустриална база за европейската отбрана – тя би допринесла и за икономическия растеж и заетостта, пише още в заключенията от съвета на военните министри.

Днес те одобриха и рамка за кибер-отбраната в Евросъюза, която да подобри защитата на комуникационните мрежи, използвани от европейските институции и служби.

Одобрени бяха и планове за систематично и дългосрочно сътрудничество в отбраната, които са приведени в съответствие с процесите на планиране на НАТО.

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, който участва в заседанието, по-рано днес отново призова Русия да изтегли частите си от Източна Украйна. Той съобщи, че от НАТО в последните дни са установили придвижване натам на още руски войски, танкове, артилерия и системи за въздушна отбрана - което нарушава споразуменията за примирие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!