Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Товарните автомобили за превоз на дървесина да имат GPS устройства, предлагат от БСП

| обновено на 19.11.14 в 16:18
Снимка: БГНЕС

Между 3 и 5 милиона кубически метра дървесина се секат незаконно всяка година - показват данни на браншовите организации в сектора. За да се намали незаконната сеч от БСП предлагат поправка в Закона за горите - товарните автомобили за превоз на дървесина да имат GPS устройства. Депутатът от левицата Светла Бъчварова:

Предлагаме да се премахне текстът, който дава възможност на арендатори, които наемат поземлени територии в горския фонд, да нямат право да ограждат и да забраняват достъпа на други лица в горите. Предлагането монтирането на джи пи ес устройства на товарните автомобили е една от възможностите да сме наясно с добива на дървесина и нейното направление. Въвежда се ограничение за използване на необработена дървесина само когато се произвежда електрическа енергия от биомаса. Тогава единствено е възможно да се използват преференциални цени на изкупуване. И с цел гарантиране получаването на дърва за огрев на социално нуждаещите се крайно време е да има актуални регистри.

От Българския демократичен център нарекоха "популизъм" предложенията на БСП: 

Колегите от БСП казват, че трябва да сложат "джипиеската" милиция. Ако не са запознати, в момента всички билети, които се издават, са от апарати с фискална памет и при добро желание от Изпълнителната агенция по горите може да бъде осъществен идеален контрол за това нещо, каза депутатът от БДЦ Стефан Кенов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!