Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болните от муковисцидоза в България настояват за адекватно лечение

Болните от муковисцидоза в България настояват за адекватно лечение. От Министерството на здравеопазването казаха, че са започнали разговори за обособяване в няколко града у нас на комплексна услугаза болните. По повод международния ден на болните от рядката болест от Асоциация "Муковисцидоза" за България поднесоха 65 рози на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов.

Тъй като няма регистър на болните от муковисцидоза, регистрираните в Здравната каса са около 230 души, обясни Антон Алексиев, председател на Асоциация "Муковисцидоза". Лечението при тежка инфекция струва около 5 000 лева на месец:

Здравната каса ни даде конкретни срокове до 1-ви януари да приключат с изготвянето и с подписване на рамков договор. 

Не е достатъчно да има само една клинична пътека за муковисцидоза, каза доктор Динчо Генев, подуправител на Националната здравноосигурителна каса:

Към настоящия момент има създадена нова клинична пътека, но това ограничава много болниците, в които могат да бъдат лекувани, а преди те имаха богатата възможност в 9 отделни клинични пътеки да влизат за лечение в болница. 

Министерството на здравеопазването предлага да може да се оказва диспансеризирана комплексна услуга, отколкото индивидуални пътеки. Министърът на здравеопазването доктор Петър Москов каза:

Ние сме предложили на няколко места в страната да може да се оказва диспансеризирана комплексна услуга, а не просто един от страдащите от муковисцидоза органи да бъде третиран по клинична пътека.

В понеделник и вторник в четири града у нас безплатно ще се правят кръвни изследвания за заболяването муковисцидоза.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!