Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийският градски съд отложи делото за фалита на КТБ

| обновено на 24.11.14 в 11:15
Снимка: БГНЕС
Софийският градски съд отложи гледането на делото за несъстоятелност на Корпоративна търговска банка. Причината производството временно да бъде спряно са жалби във Върховния административен съд срещу отнетия лиценз на банката. Те са заведени от фирма "Бромак", компанията, която представлява Оманския фонд, и вложителя Орлин Кунев срещу решението на БНБ да отнеме лиценза на КТБ.

Адвокат Менко Менков, който защитава интересите на "Бромак", каза, че жалбите срещу отнетия лиценз на КТБ ще са десетки. Самият той е бил потърсен от поне 30 души, сред които и вложители с малки суми. Като основание да искат отмяна на решението за фалита на банката вложителите посочват факта, че КТБ не е била в тежко финансово състояние, а че с действията на БНБ, след поставянето на КТБ под специален надзор, се е стигнало до това тежко финансово състояние.

От кантората на адвокат Менков ще поискат да бъде назначена международна експертиза, която да направи анализ на състоянието на Корпоративна търговска банка до 20-и юни, когато беше поставена под специален надзор, и след това.

Спирането на делото за фалита ще продължи до приключване на административния спор между "Бромак", Орлин Кунев и БНБ. По него трябва да се произнесат първо 3-членен, а след това и 5-членен състав.

Продължителността на съдебните процедури и във Върховния административен съд, и в Софийския градски съд няма да се отрази на изплащането на гарантираните от закона влогове на физически и юридически лица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Днес се решава през кои банки ще се изплащат гарантираните депозити в КТБ

Фондът за гарантиране на влоговете заседава в момента за одобрението на деветте банки, през които ще се изплащат гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка. Крайният срок, в който трябва да бъдат оповестени имената на банките, през които..

обновено на 24.11.14 в 12:03