Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ахмед Муса Ахмед беше арестуван при антитерористичната акция в Пазарджик

| обновено на 25.11.14 в 16:50

Ахмед Муса Ахмед беше арестуван в джамията "Абу Бекир" в Пазарджик. Минути преди 11 часа духовният водач и лидер на мюсюлманите в ромския квартал "Изток" бе изведен с полиция от джамията, където престоял заедно със свои поддържници повече от три часа. Час по-късно блокадата на джамията „Абу Бекир” беше вдигната след като спецчастите иззеха оттам документи и компютър. Полицейските сили постепенно се изтеглят от квартала.

Срещу Ахмед Муса има образувано досъдебно производство. Обвинението е на база чл. 407 от НК, което е за пропагандиране и подстрекаване към война. Работи се и по друго обвинение – разпространяване на антидемократична идеология. 

Пред присъстващите представители на медиите Ахмед Муса заяви, че няма представа за какво става дума и не знае от какво е провокирана акцията на ДАНС. Той каза също, че нищо не е направил и че не знае дали е задържан. Дворът на джамията "Абу Бекир" е пълен с мъже с дълги бради, както и с маскирани полицаи. 

Пред молитвения дом са се събрали десетки жители на квартала, които коментират, че задържането на Ахмед Муса Ахмед е неправилно и че напрежението го създават именно силите на ДАНС и МВР.Както вече съобщихме засилено е полицейското присъствие в целия град Пазарджик. .

СнимкаЖандармерия има не само в ромския квартал "Изток", но и в така наречената "Пич махала". В града се провежда антитерористичната операция от ДАНС и Специализираната прокуратура. Спецченгета извършват обиски в дома на имама Ахмед Муса Ахмед и негови сподвижници в Пазарджик.

Около дома му има струпване на близо 100-ина негови поддържници. Размирици обаче няма. Районът е отцепен, цялата махала е изолирана. Жандармерията не е от Пловдив, а от София – съобщи кореспондентката ни Невена Петрова.

 

От дома на Ахмед и неговите близки се изземват компютри, книги и други материали, проповядващи война и насочени срещу демократичните принципи. По непотвърдена информация, акцията е свързана с подозрения, че групата около Ахмед Муса Ахмед е клетка на терористичната организация от Близкия Изток "Ислямска държава".

Кареспондентката ни Невена Петрова припомня, че Ахмед Муса Ахмед беше единственият ефективно осъден от всички подсъдими по делото за радикален ислям в Пазарджик. Предстои Апелативният съд в Пловдив да гледа обжалването на присъдата.

Пред Радио Пловдив говорителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов потвърди, че в града има засилено полицейско присъствие, но уточни, че акцията се ръководи от ДАНС и прокуратурата. Говорителят на Окръжната прокуратура в Пазарджик Снежана Стоянова отказа информация. Пред Радио Пловдив тя обясни, че данни за спецоперацията ще бъдат огласени на по - късен етап.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!