Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доставките на природен газ от Русия към България са с намалено налягане, но ситуацията не е критична

Доставките на природен газ от Русия към  България продължават да са с намалено налягане, но ситуацията не е критична. Това обясни изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков.

В момента налягането е 30 бара при нормални 42 и нагоре, обясни Кирил Темелков. Той обаче не отговори на въпроса колко по-малко газ получава България сега: Винаги ноември-декември се е добивало от Чирен. И в момента се добива от Чирен. В момента някой ми заявява: "Вкарай от тази точка определено количество изкарай от другата точка определено количество". Откъде да знам от това количество колко на него не му е достигнало заради едни условия, и колко не му е достигнало заради други условия. Не мога да знам, разбирате ли?

От думите на шефа на "Булгартрансгаз" стана ясно, че в момента ситуацията с доставките на руски газ е същата като в края на октомври, когато от служебния кабинет обясниха, че налягането на синьото гориво е спаднало, но страната ни е в състояние да изпълнява ангажиментите си по доставка и пренос на природен газ. 

По отношение на параметрите на налягането, те са постоянни. Сега то не е фиксирано точно 30 бара, то се вдига до 31-32, пада отново. Но в този диапазон ще остане може би още 2-3 седмици.

Ситуацията в България би станала критична, ако налягането на синьото гориво падне до 26-27 бара, обясни още Кирил Темелков.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!