Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер представи план за инвестиции за над 300 милиарда евро

| обновено на 26.11.14 в 11:56
Жан-Клод Юнкер
Снимка: БГНЕС

Поне 315 милиарда евро да бъдат мобилизирани за икономически растеж и нови работни места, предвижда представения днес от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер план. С него, по думите му, Европейският съюз ще отвори нова страница и ще може да осигури инвестиции в икономически и социално значими проекти във всички страни-членки:

Днес Европа обръща нова страница, след години борба да възстановим фискалната си стабилност и да извършим реформи. Амбициозен, но реалистичен инвестиционен план за Европа. Европа има нужда от нов старт и днес Комисията осигурява началния тласък.

Планът, който Юнкер обеща по време на кампанията си, получи подкрепа от основните политически групи в Европейския парламент.

Европейският фонд за стратегически инвестиции, който е в основата на плана „Юнкер”, ще бъде създаден с 21 милиарда евро от евробюджета и европейската инвестиционна банка. Идеята е всяко евро от тези пари да мобилизира 15 пъти повече частен и публичен капитал под формата на инвестиции и гарантирани кредити, съобщи Жан-Клод Юнкер пред евродепутатите, като изрично подчерта, че не става дума за пренасочване на пари от едни програми към други, нито за трупане на нови дългове:

 Парите няма да паднат от небето. Ние нямаме печатница за пари. Ще трябва да привлечем нужните средства и да ги накараме да работят за нас. Днес създаваме нова архитектура, която ще направи това възможно.

 Фондът ще финансира проекти от европейско значение, които ще бъдат избирани не от политици, а от експерти, и одобрявани от специална комисия. Жан-Клод Юнкер каза, че си представя благодарение на тези средства да види нови класни стаи с компютри, болници със съвременно оборудване, зарядни станции за електромобили, както и транспортна и енергийна инфраструктура, екопроекти, иновации.

  Предвижда се фондът да заработи през юни догодина – той е разчетен до 2017, дейността му може да бъде продължена за още три години.

  Европейската народна партия, социалистите и либералите приветстваха идеята. Християндемократите и либералите обаче поискаха уточнения, и настояха парите да бъдат отпускани срещу реформи в съответните страни, които да гарантират социално-икономическия ефект на инвестициите.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!