Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката във Фъргюсън остава напрегната

| обновено на 26.11.14 в 10:38
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В САЩ продължават протестите срещу съдебното решение да не се повдига обвинение на полицая Дарън Уилсън, застрелял в град Фъргюсън невъоръжения 18-годишен афроамериканец Майкъл Браун. Напрегната остава обстановката и в град Фъргюсън, където протестът срещу съдебното решение прерасна в безредици, палежи, грабежи и стрелба. Полицията в предградието на Сейнт Луис е извършила 44 ареста по време на втората нощ на протести, съобщи окръжният полицейски началник Джон Белмар.

Повечето от арестите бяха за нарушения на реда или хора, които не са се подчинили на полицейска заповед. Протестите бяха разпръснати бързо. Мисля, че като цяло нощта протече доста по-добре, нямахме палежи.

За първи път в медиите излезе и версията на полицая Дерън Уилсън. В интервю за телевизия Ей Би Си Уилсън каза, че ако не е стрелял, е имало вероятност Браун да открие огън:

Ръката му беше блокирала достъпа ми до пистолета. Опитах да стрелям отново и отново. Казах си‚ трябва да успея или аз ще съм мъртъв, той сигурно ще ми отнеме пистолета. Нещо ще стане и аз ще съм мъртъв. Дръпнах спусъка трети път и накрая стрелях.

Адвокатът на семейството на загиналия тийнейджър коментира, че решението е индикация, че системата не работи.

Междувременно в Чикаго президентът Барак Обама намекна, че случаят с Майкъл Браун напомня на други често срещани примери на дискриминация от страна на полицията спрямо афроамерикански младежи:

Отделно от конкретните обстоятелствата във Фъргюсън, за които внимавам да не говоря, защото това не е моя работа като президент да коментирам специфични случаи, по които върви разследване, но недоволството, което хората имат, по принцип е вкоренено, това са чисти и прости истини, които трябва да се адресират. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!