Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

43 хектара земя са заявени за получаване на евросубсидии от повече от един кандидат

Снимка: Шевкие Чакър

Земеделците, при които са установени застъпвания на заявените за субсидиране площи, трябва до 1-ви декември да представят документи за правно основание за ползване на земята. Това съобщават от Фонд "Земеделие". Тази година инспекторите на Фонда са установили застъпвания при над 43 хиляди хектара.

43 хектара земя са заявени за получаване на европейски субсидии от повече от един кандидат. Обикновено това се дължи на грешка при декларирането, но има и случаи на умишлени злоупотреби, когато площи се очертават от фермери, без да са техни и без да имат право да ги ползват.

По тази причина всеки, при когото е установен проблем, ще трябва да докаже правното си основание за ползване на земята. Нужните документи са нотариален акт, договор за наем или аренда, решение на общинските служби по земеделие или споразумение за ползване. Ако не се докаже правно основание за ползване, за застъпените площи не се получава субсидия. Ако злоупотребата е по-голяма, фермерът се лишава от цялата полагаща му се субсидия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!