Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавите в Европа могат да забраняват отглеждането на ГМО, дори те да са разрешени за отглеждане на ниво ЕС

Снимка: БГНЕС

ЕС и неговите северноамерикански партньори, Съединените американски щати и Канада, споделят общите ценности на демокрацията, правата на човека, икономическата и политическата свобода, както и общи интереси в областта на външната политика и сигурността.

В момента както ЕС, така и Северна Америка работят, за да се преодолее икономическата и финансова криза от 2007 г. и 2008 г. с цел генериране на растеж и създаване на работни места за своите граждани. Преговорите за споразумения за свободна търговия и инвестиции напредват с оглед пълното използване на възможностите за търговски отношения. Преговорите за всеобхватно икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада, започнали през 2009 г., са почти финализирани.

Преговорите по споразумението между ЕС и САЩ - трансатлантическото партньорство в областта на търговията и инвестициите, започнаха на 8 юли 2013 г.  България, заедно с останалите членки от ЕС, като отчита необходимостта от повишаване необходимостта на икономическия растеж в ЕС и засилване на стратегическото партньорство със САЩ, подкрепя воденето на преговори за сключване на единно, амбициозно и всеобхватно трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции.Това заяви преди дни министърът на външните работи Даниел Митов .Българската позиция за ГМО остава непроменена -България не подкрепя допускане на пазара и отглеждане на ГМО на територията на ЕС, информира външният министър.

Членовете на Европейския парламент участват активно в диалога на ЕС със САЩ и Канада. Държавите от ЕС да могат да забраняват отглеждането на генномодифицирани организми, дори и те да са разрешени за отглеждане на ниво ЕС. Това решение обсъдиха  европейските депутати в Комисията по околна среда.Забраната за отглеждане на ГМО може да се основава на различни критерии, сред които политиката по околна среда и по земеделие, устройственото планиране, както и заради социално-икономическото отражение на подобно решение. Мотив за забраната може да бъде и нежеланието за замърсяване на другите култури с ГМО.

По темата разговаряме с Николай Бареков, депутат от ЕП от групата на консерваторите, зам.член на комисията по околна среда.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!