Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С почетна стража Велико Търново си припомни за трагичния Ньойски договор

Снимка: Катя Чорова

95-та годишнина  от подписването на Ньойския договор бе отбелязана във Велико Търново с почетна стража пред паметника "Майка България". 
Не трябва да забравяме този  трагичен договор, по силата на който България загуби 11 000 квадратни километра от довоенната си територия, каза един от участниците Борис Вангелов от ВМРО:
След Ньойския диктат България е наказана жестоко от страните-победителки. Териториалните клаузи са убийствени.България губи цяла Македония, цяла Беломорска Тракия,Одринска Тракия, Северна и Южна Добруджа, цялото Поморавие със стотици села, Босилеградско, Царибродско, долината на река Тимок. В откъснатите от България територии остават милиони наши сънародници, които са подложени на тежък асимилационен режим, който продължава и до днес. Но много жестоки са и военните, и икономическите клаузи. България е заставена да няма собствена армия, да няма собствен флот. Цялата ни войска е сведена до 20-хиляден състав плюс гранична стража и жандармерия около 30 хиляди души. Милиарди златни франкове трябва да плати разорената и поставена на колене България. Ньойският диктат действително може да бъде наречен една от най-страшните си черни страници в българската история и е истинска национална катастрофа.
Цветя бяха поднесени пред паметника "Майка България" , посветен на загиналите във войните за освобождението и обединението на Отечеството.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!