Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДКЕВР с намалени разходи за 2015-а г.

Снимка: БГНЕС

Разходите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за 2015-а г. са намалени спрямо тази година. Това показва огласеният вчера проект за Бюджет на правителството за следващата година. Експерти предупредиха, че това ще окаже негативно влияние върху независимостта на регулатора.

Заложените в Бюджет 2015-а разходи на регулатора са близо 3,9 милиона лева, от които 3 милиона са за персонала на комисията, в която работят 128 души. В същото време се очаква приходите на ДКЕВР да надхвърлят 10 милиона. Тези числа дадоха повод на енергийни експерти да определят енергийния регулатор като "приходна агенция". Атанас Георгиев посочи:

"Печалбата", в кавички казано, на ДКЕВР за следващата година се очаква да е 6,8 милиона, т.е. ДКЕВР работи като "приходна агенция", близо 7 милиона лева се очаква той да донесе на бюджета, което е, може би, пионерство в световната практика на публичното финансиране. 

Част от промените в Закона за енергетиката, предложени от служебния кабинет "Близнашки", предвиждат регулаторът сам да определя разходите си вместо финансовото министерство да ги коригира, както е в момента. Идеята е да се гарантира независимостта на ДКЕВР. Към момента обаче няма никакви индикации, че промените в енергийния закон ще бъдат приети преди бюджета за следващата година. Председателят на регулатора Светла Тодорова обясни по-рано за "Хоризонт", че именно коригирането на бюджета на регулатора е нещото, което я притеснява.

Ние правим бюджет по правилата, по които трябва да бъде направен. Но впоследствие Министерство на финансите има право да го коригира. Това е нещото, което нас ни смущава - каза Светла Тодорова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!