Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 ноември 2014 година

Снимка: Стефка Павлова
Трима представители на ПМГ "Екзарх Антим І" във Видин ще участват в Националния есенен турнир по информационни технологии "Джон Атанасов", който започна в София. Мирослав Дионисиев ще се състезава в категорията "Мултимедийни презентации", в която конкуренцията е най-голяма- 42 екипа. Осмокласникът ще участва с мултимедийна презентация на електронно помагало по физика. Ерик Трифонов и Христо Иванов, с ръководител инж. Даниела Цветкова- учител по информатика, ще се състезават в категорията "Приложни програми", с разработена от тях игра "Legends of Stonefall" при конкуренция от 20 други екипи. Надпреварата е от календара на Министерството на образованието и науката. Турнирът "Джон Атанасов” е за ученици от V до ХІІ клас и има три основни направления: мултимедийни презентации, интернет приложения и приложни програми. Целта на състезанието е да се стимулира усвояването и използването на компютърните технологии в учебния процес и училищния живот; да се осигури възможност на учениците да представят собствено виждане по проблеми, свързани с новите технологии, училището и образованието; да имат възможност да покажат авторски подход и умения да защитават идеите си. Класирането и награждаването на победителите ще се проведе н а30 ноември.


Проектът за бюджет на община Видин за 2015 година бе представен пред граждани от служители на общинската администрация. Той се планира в размер на 31 600 000 лева. Субсидията за делегирани от държавата дейности се очаква да е 16 966 000 лева, а собствените приходи - 14 634 000 лева. През 2015 година се запазват ставките на общинските данъчни приходи, каза старши експертът Красимира Велкова. Целевата субсидия за капиталови разходи е в размер на 250 000 лева, общината ще задели още 500 000 лева, каза зам.-кметът и изпълняващ функциите на кмет Добромир Дилов. Предложенията и мненията на видинчани по проекта за бюджет се приемат в общинската администарция.

През 2015 година данъците и таксите в община Враца няма да бъдат променяни. Това стана ясно на публичното обсъждане на проекта за бюджет за следващата година, водено от кмета Николай Иванов. Без промяна на приходната база и при финансовата устойчивост на общината ще бъдат запазени качеството на предоставяните публични услуги, ще продължи да се изпълнява общинската социална политика и ще има модернизация на инфраструктурата. С 33 % през следващата година ще бъдат увеличени средствата, които се дават за насърчаване на деца с творчески заложби и така сумата ще стане 20 000 лева. С 11 % повече ще са средствата за дофинансиране на детските градини,съобщиха от пресцентъра на Общината.

От днес общинският съвет в Лом има нов председател. Общинският съвет в Лом има нов председател от днес, 28 ноември. С шестнадесет гласа "за",  двама "против" и един „въздържал се”, след проведено тайно гласуване, местните парламентаристи  избраха на председателското място Борислав Борисов от Коалиция "Сдружени за Лом". В тайното гласуване участваха 19 от общо 29 общински съветници. Борислав Борисов за втори път става председател на общинския съвет в Лом. През 2011 година е избран на този пост като представител на политическа партия "Дром". Борислав Борисов зае овакантеното място, освободено от предишния председател Стефан Панталеев от ГЕРБ, който подаде оставка през месец март.

Заповед, с която се забранява употребата на пиротехнически изделия, издаде кметът на Враца Николай Иванов. В нея се казва, че не е разрешено използването на пиратки и фойерверки, създаващи силен шум, които смущават хората в жилищата им във времето извън интервала от 8 до 14 ч. и от 16 до 22 ч., с изключение на коледните и новогодишните празници. По същото време е забранено и провеждането на илюминации. Посочени са видовете фоейрверки, които не могат да се продават и използват. Не се разрешава употребата на пиротехнически средства в превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и  в районите на здравни и лечебни заведения, училища, социални домове, молитвени домове, храмове и манастири. В заповедта се казва също, че е забранена продажбата на пиротехнически изделия от търговци и физически лица, които нямат разрешение за такъв род търговия, а също търговията на пиратки и фойерверки на места, където не са спазени изискванията за тяхната продажба и съхранение.

Военнослужещи от 61-ва механизирана бригада от 1 декември ще преминат в редиците на военно формирование  54 990- Враца. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната. С военен ритуал днес, военните се разделиха с бойното знаме на Стрямската бригада, под което служиха досега. От понеделник започва работа по окомплектоването на възстановеното формирование в града. Предстои официална церемония за неговото откриване, допълват от ведомството.

Офисът на Националната агенция по приходите (НАП) във Враца събра и предаде над 500 кг хартия за рециклиране от началото на годината. Инициативата за разделно събиране на употребявана хартия стартира в Централното управление на НАП от 2011 година. Мотото е "Всеки лист хартия е глътка въздух, не го изхвърляйте!". Офисите на НАП в цялата страна се включиха в инициативата през 2012 година. Агенцията във Враца събра близо 2 тона употребявана хартия за тези три години.  Целта на кампанията е да се събира разделно хартията и да се предава за рециклиране, вместо да бъде изхвърляна. Инициативата има за цел и да стимулира ежедневното използване на по-малко количество хартия. Хартиените отпадъци се събират в специални контейнери, които са изработени също от рециклирана хартия. Те са обозначени със създадени за кампанията стикери и са поставени по всички етажи на сградата на офиса.

Земеделските производители от община Мездра продължават с прибирането на реколтата и засаждането на есенните култури. От засадени 15 500 декара с царевица ожънати са 10 800 декара. Средният добив е 775 килограма от декар, като до сега са прибрани 8 350 тона. Засетите с пшеница декари са 10 500. Предсеитбена подготовка е извършена на 14 300 декара, а есенна дълбока оран- на 5 600 декара.

Община Берковица обявява конкурс за длъжността "Директор с група" на Целодневна детска градина "Васил Левски" в с. Бързия. Сред изискванията за заемане на длъжността са: кандидатите да бъдат  български граждани;  да не са осъждани на лишаване от свобода с влязла в сила присъда; да притежават специалност от професионално направление "педагогика", с присъдена професионална квалификация "педагог" и/или "детски учител", "детски и начален учител"; да имат не по-малко от 3 (три) години учителски трудов стаж. Конкурсът се провежда в два етапа- допускане по документи и интервю. Интервюто се провежда по определен график, като кандидатите се подреждат по азбучен ред. Конкурсната комисия, преди започването на интервюто, запознава кандидатите със системата за определяне на резултатите. Документите се подават в Община Берковица, адрес: пл. "Йордан Радичков" № 4, Общинска администрация, партер, до 20 декември. Списък с необходимите документи за кандидатстване е публикуван на сайта на Общината. Лице за контакти Анелия Якимова- гл.експерт "Образование", тел. 0953/89125.

Представителна група от Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин гостува на тържественото отбелязване на 148 години от създаването на библиотеката в сръбския град Зайчар. На церемонията бе подписано и Споразумение за сътрудничество между библиотеките на двата побратимени града. То е основно за културен и информационен обмен, каза заместник-директорът на видинската библиотека Гергана Панова.

Първата копка на новия спортен комплекс във видинското Ново село бе направена днес. Стадионът остава в центъра на новия обект. Около него ще бъдат изградени игрища за баскетбол, волейбол, минифутбол и тенис на корт. Трибуните ще са за около 1000 зрители. Комплексът е разположен върху 38 дка и включва още: открит плувен басейн; два паркинга; сервизни помещения; пречиствателна станция за отпадни води, съобщи кметът на Ново село Георги Стоенелов. На церемонията за първата копка водосвет отслужиха архимандрит Исак от Видин и отец Мариян от Ново село. Фирмата-изпълнител е външна за региона, но в Община Ново село се надяват тя да ползва местни подизпълнители и общи работници от Ново село. Очаква се откриването на спортния комплекс да стане през лятото на 2015 година.

Близо 1500 лева събраха ученици след благотворителен концерт в Монтана. Те ще бъдат дадени на Павел и Иван - двете момчета от Средогрив, които изгубиха и двамата си родители при взрива във фабриката за боеприпаси в Горни Лом. Концертът бе организиран от ученическия съвет на ПМГ "Св.Климент Охридски". В него взеха участие момичета и момчета от различни училища в Монтана. Събраните средства ще досигнат до момчетата от Средогрив като коледен подарък.

Чинарът от видинското село Арчар спечели първото място в конкурса "Дърво с корен 2014". Организаторите от фондация "ЕкоОбщност" бяха обявили в категорията 10 финалиста от цялата страна. Гласуването се проведе онлайн през целия месец октомври. Победителят бе обявен след проверка на вота. Наградата бе връчена на официална церемония в Полския институт в София на Мирослав Людмилов, който номинира дървото.

Производството на чипровските килими вече е в Световната листа на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Междуправителственият комитет на ЮНЕСКО заседава на 26 ноември в Париж и единодушно вписа в списъка българската кандидатура "Традицията на производство на чипровски килими". Министерството на културата представи българската кандидатура на производството на чипровските килими пред ЮНЕСКО в края на месец март 2013 г. "Критериите, на които номинацията трябва да отговаря, за да бъде включена в списъка на световното нематериално културно наследство, е тя да бъде традиция в съответния регион", каза за Радио ВИДИН сътрудникът на Националната комисия на ЮНЕСКО и доцент в катедра "Културно-историческо наследство" на Университета по библиотекознание и информационни технологии в София Венцислав Велев.

Драматично-куклен театър- Враца ще даде възможност на деца и възрастни с по-нисък социален статус да бъдат сред зрителите на постановките. Инициативата на културната институция е традиционна в навечерието на Коледните и Новогодишни празници. Първи на добрите намерения се отзова Стефан Лазаров, а фирмата му "Косаня - Мизия" осигури билети за възпитаниците на Дома за деца и юноши, лишени от родителски грижи "Асен Златаров" във Враца. Те гледаха в четвъртък спектакъла "Кавказкият тебеширен кръг" от Бертолд Брехт. Местните фирми "Асенов електрик БО"и "Владин Христов" ЕТ осигуриха билети за хората в неравностойно положение и ги зарадваха в навечерието на празника им- на 3 декември, Международният ден на инвалидите. Те също гледаха "Кавказкият тебеширен кръг" в камерна сцена. Благородната кампания на ДКТ - Враца продължава през целия месец декември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Запалени стърнища край село Калина предизвикаха голям пожар в земеделски земи

Пожар бушува в землището на община Брегово . Огънят е тръгнал от запалени стърнища около село Калина, каза за Радио Видин кметът на община Брегово Илиян Бърсанов.  "Земеделски земи са, стърнища. На място има два пожарни автомобила, в началото пожарът е бил близо до последните къщи в Калина, но пожарникарите са го ограничили... Прехвърлил се е през..

публикувано на 29.07.24 в 19:30

Снимката на 29 юли 2024 година

До 31 октомври п родължава приемът на Заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление .  Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов. Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за кабинет на представители..

публикувано на 29.07.24 в 18:15

Връчени са изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй"

Изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй" – пети и шести енергоблок и Хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, бяха връчени на изпълнителния директор на централата Иван Андреев от председателя на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски. Те не са ограничени със срок в..

публикувано на 29.07.24 в 17:49

Кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С провеждат във Видин

Регионална здравна инспекция /РЗИ/ Видин организира кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С на желаещи лица. Изследванията ще се проведат в периода от днес, 29 юли, до 2 август,  петък в сградата на РЗИ - Видин в работното време на инспекцията. Кампанията е във Връзка със Световния ден за борба с хепатита, който отбелязваме на 28 юли...

публикувано на 29.07.24 в 14:43

Над 8000 заявления за помощи за отопление са подадени в област Видин

Продължава приемът на Заявления-деклереции за отпускане на целева помощ за отопление. Документи се приемат до 31 октомври, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов: "Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин. От тях заповеди за отпускане са издадени на 4107 лица и семейства, заповедите..

публикувано на 29.07.24 в 14:37

Два пожара горяха в село Воднянци

На четири сигнала за пожари в областния град са реагирали видинските огнеборци през изминалото денонощие, съобщават от ОД на МВР-Видин. Гасени са запалени сухи треви и отпадъци, няма материални щети.   В съботния ден  след постъпил сигнал в 12.27 часа, огнеборците гасили пожар в частен имот в с. Воднянци . Пламъците унищожили 30 кв.м от..

публикувано на 29.07.24 в 11:49

Деца от Вършец ще нарисуват най-дългата рисунка на асфалт

Най-дългата рисунка на асфалт в област Монтана  ще нарисуват децата от Вършец следващата неделя. В три последователни дни ще се проведе Фестивал на забавленията, като част от проявите, посветени на „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" За първи път, по повод „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" във Вършец, се..

публикувано на 29.07.24 в 11:33