Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В смолянското село Смилян започва традиционният Празник на фасула

Снимка: Венета Николова

Празник на фасула ще се проведе за 12-ти път в смолянското село Смилян. По установена традиция, днес ще бъде избран най-добър производител. Програмата предвижда още два конкурса : кулинарен и за пано, изработено от смилянски фасул. За втори път, на празника ще има и състезание по планинско бягане, каза пред кореспондентката ни Радостина Чернокова Сийка Кехайова от кметството в родопското село.

Както всяка година, читалището ще подготвят музикално-хумористична програма и в края вече на празника ще имаме награждаване на конкурсите.

Над 30 тона са добивите в района на горното поречие на река Ардаq според данни на кредитната кооперация в Смилян, която притежава запазената марка на смилянския фасул. Дни преди празника, кооперацията получи новия сертификат, тъй като тази година изтече 10-годишният срок на запазената марка, обясни председателят на кооперацията Сафедин Чикуртев.

Въпреки лошите метеорологични условия това лято, реколтата от фасул е по-добра от миналогодишната: Опитват се някои производители да качват цена от 8 лв. нагоре. Аз апелирам, шареният да не минава границата от 7 лв. и едрият да не минава границата от 8 лв. За мен това е реалната цена. 

Над 2000 ще бъдат гостите на празника, всички са добре дошли да опитат от вкусната фасул чорба, за която подготовката започва седмица преди празника.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!