Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състоянието на читалищата в Северозапада и как ще оцелеят културните средища

Народни носии от Кула
Снимка: Радио ВИДИН Архив

Народните читалища са традиционни самоуправляващи се български културно-просветни сдружения в населените места, които изпълняват и държавни културно-просветни задачи. В тяхната дейност могат да участват всички физически лица без оглед на ограничения на възраст и пол, политически и религиозни възгледи и етническо самосъзнание. Едва ли бихме могли да си представим българското Възраждане без читалищата. Какво обаче е тяхното състояние и как се издържат в днешно време?

В Белоградчик Иванка Петрова разговаря с Валери Цветков - Председател на читалище "Развитие 1893" в града на скалите.

"Състоянието на читалищата в нашата община е общо взето както и в цялата страна. Действащите читалища са шест на брой- в селата Боровица, Салаш, Стакевци, Рабиша, Раяновци и Белоградчик"- каза Валери Цветков.

Врачанското читалище "Развитие" приключва 2014-а година без задължения към нито един свой доставчик или партньор, съобщи секретарят на културната институция Митко Тошев.

"Отиващата си година беше юбилейна за читалището, което отбеляза 145-тата годишнина от своето създаване" - каза Митко Тошев в разговора си с Жоро Александров. Според секретарят на врачанското читалище, в България има около 4 000 регистрирани читалища, но едва към 2 500 от тях функционират реално и развиват дейност, тъй като културните институции по селата замират заради демографската криза. Секретарят на Народно читалище "Развитие" във Враца е убеден, че трябва да има нов закон за културните средища, който да регламентира правилата за функционирането им занапред.

Сътрудникът ни Христела Александрова разговаря с кмета на Община Кула Владимир Владимиров за състоянието на читалищата в общината.

Снимка"Читалище "Просвета" в нашия град съществува вече почти 130 години. Общината не спира да подпомага художествените състави към читалището за участията им в различни конкурси и фестивали"- каза Владимиров.

Читалищата в община Берковица се опитват да жонглират с недостига на средства, но това да не става за сметка на качествата на дейността.

"Групи за изворен фолклор, библиотечен фонд, духови оркестри са част от дейността им. Още преди четири години всички те станаха част от инициативата на Бил Гейтс за електронни библиотеки и поддържат по няколко компютърни конфигурации за безплатно ползване от населението"- каза пред сътрудника ни Петя Генова Радослав Найденов, заместник кмет на община Берковица и добави:

"Читалищата в общината са пет- в Берковица и селата Замфирово, Гаганица, Боровци и Бързия. Те си разпределят седемнадесет щатни бройки, като това става от комисия, включваща и секретарите на тези читалища. Това формира и бюджета им. Почти всичко отива за заплати и много малко средства остават за дейност. Така че ние се опитваме да им осигуряваме поне транспорт, понякога и средства, за да могат да участват в културния живот на страната. В читалищата в Боровци и Бързия предстоят ремонти - на покрива, дограмата, ще се прави изолация."


СнимкаНай-богата е дейността на читалището в Берковица. Читалището продължава, както и до сега, да бъде културен стожер на община Берковица. Художествените състави се представят прекрасно на сцените в страната и чужбина. С помощта и на Общината е подобрена материалната база - два от съставите имат нови костюми, направени са ремонти на част от помещенията, поръчано е ново котле за парното, така че големият салон ще може спокойно да се отоплява и през зимните месеци. Спечелена е и допълнителна субсидия от 17 000 лева от министерството, което е най-голямата отпусната субсидия за читалище в нашата община до сега.

В Лом Владимир Недев се срещна и разговаря с Анжело Иванов - директор на Дирекция "Хуманитарни дейности и международно сътрудничество" в Общината.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59